2019 Álvar de Dios, Aciano, Toro, Spanien

2019 Alvar de Dios, Aciano, Toro, SpanienGert E havde sgu taget en spændende vin med fra det varme og tørreToro i Spanien, nemlig denne 2019 Aciano fra Álvar de Dios.

Bag vingården står den unge og ret vilde vinmager Álvar de Dios Hernández, som selv startede sin karriere som vinmager på Bodegas Marañones i Sierra do Gredos.

Der mødte han nogle af områdets andre rebeller, nemlig primært Fernando Garcia på netop Marañones, men også Dani Landi fra Comando G … og siden har de 3 så nærmest dannet et trekløver for innovation af vinene derfra.

I 2008 under sin ansættelse hos Marañones arvede Álvar en lille  højtbeliggende og sandholdig vinmark med uhyre gamle, upodede Tempranillo vinstokke ved El Pego i Zamora i Toro fra sin bedstefar Donaciano. Det er i øvrigt den mark, hvorfra Álvar i dag laver netop denne ’Aciano.

Senere købte Álvar flere marker, bl.a. El Maderal, El Rapadal og Las Mansas, men det var først i 2014, at Álvar egentlig grundlagde sit helt eget vinhus, men herefter tog det også fart, for året efter blev også den lille og forladte Vagüera på ca. 0,5 hektar opkøbt.

Det er en fascinerende mark beliggende i 950 meters højde og beplantet med et virvar af hvide sorter, som menes at være plantet i 1921 på en jordbund af både sten og rødt ler med underliggende kalksten.

Marken er beliggende ved El Maderal lige syd for grænsen til Toro, hvilket efterfølgende fik Alvar til at opsøge og købe  marker ved det nærbeliggende Arribes, hvor stejle granit og sandholdige skråninger med det store indhold af mica kan få de gamle lokale druesorter til at udtrykke en helt særlig elegance og friskhed.

Det er netop her, at Álvar laver sine andre enkeltmarksvine som Las Vidres og Yavallo samt den hyper-elegante Camino de los Arrieros

I dag har den fremadstormende vinmager samlet 10 hektar vinmarker, der alle ligger i 700–950 meters højde. Her smager vi dog vinen Aciano, hvor Tempranillo druerne dog kommer fra den mark, som Álvar arvede fra sin bedstefar og som han har lavet vine fra siden 2008.

På marken er vinstokkene fra 1919 og endda kommer Tempranillo druerne fra forskellige kloner,  som efter høstet er vinificeret uden afstilkning af druerne med stilk. Efter endt gæring er vinen lagret 12 måneder på foudres og derefter 6 måneder i betontanke inden den aftappes uden klaring eller filtrering. Der laves årligt 6.000 flasker.

I næsen har den krydret og landlig, har krydderurter, en animalsk aroma … lidt øko-bio kant, parfumeret, kaktus, grafit, noget næsten boblende og gæret frugt med kirsebær, jordbær … men har sjovt for Toro et køligt og stringent udtryk, som lige imponerer sammen med en mineralsk, stenet samt næsten æterisk duft.

Smagsmæssigt er vinen mere kødfuld, tyk i munden med stor fedme, har en vis kompakt tæthed og pæn saftighed, meget samtidig meget tør, støvet, har vilde og tørre tanniner, som river lidt i kindbenene. Vi har en rigtig fin og kompleks vin, som man aldrig ville gætte kommer fra det varme Toro. 93 point.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 235 kr., mens prisen er 209 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7