2020 Domaine Georges Descombes, Saint-Amour Vieilles Vignes, Bourgogne, Frankrig

2020 Domaine Georges Descombes, Saint-Amour Vieilles Vignes, Bourgogne, FrankrigGeorges Descombes kaldes af flere det uofficielle 5. medlem af Morgon banden Gang of Four, som jo består af Marcel Lapierre, Jean Foillard, Guy Breton og Jean-Paul Thévenet.

Men der er dog flere, som regnes for det 5. medlem … fx Yvon Metras. Nervermind for nu smager jeg så en 2020 Saint-Amour Vieilles Vignes fra Domaine Georges Descombes.

Domaine Georges Descombes ligger den lille landsby Villié-Morgon i Vermont. I slutningen af 1980’erne arvede Georges Descombes fra sin bedstemor nogle parceller i Brouilly, som han dyrkede samtidig med, at han arbejdede med sin far i et lokalt tapperi.

Dér fik han mulighed for at opleve produktion og vine fra mange forskellige vinkældre, og det var sådan at han første gang stiftede bekendtskab med Marcel Lapierre, hvis vin blæste unge Georges omkuld af dens renhed og elegance.

Efter få år overtog Georges familiens domæne og begyndte straks at flytte vindyrkning og ønologisk praksis fremad. Selvom hans far altid havde arbejdet traditionelt i vinmarkerne og kælder, besluttede Georges at arbejde mod en naturlig og økologisk vindyrkning uden manipulering og indgriben.

I flere år arbejdede han certificeret af Ecocert, men praktiserer uden certificering. Men allerede i1980’erne har han – som Gang of Four – arbejdet målrettet med naturlig vindyrkning samt  vinproduktion inspireret af Jules Chavets studier og arbejde indenfor området.

Han er som forbilledet gået imod strømmen … mod brug af pesticider og med anden bekæmpelse af midler, der ellers blev brugt i stor stil af vinbønder rundt om i Frankrig.

I dag ejer og forvalter han sammenlagt 17 hektar, hvoraf 7 hektar er i Morgon og resten i Brouilly, Régnié, Chiroubles, Beaujolais-Villages og Beaujolais.

Denne Saint-Amour Vieilles Vignes er på Gamay fra 70 år gamle vinstokke og dyrket efter biodynamiske principper. Den er lavet efter metoden semi-maceration carbonique, hvor druerne knuses under det tryk, der skabes af kuldioxiden, som frigives under gæring af den smule most, der kommer fra de druer, der er knust under egen vægt. Efter endt fermentering er vinen så lagret 6 måneder på egefade.

Duften er virkelig biosvedig, lettere reduktiv og har endda lidt nytårskrudt, men disse noter fiser dog forholdsvis hurtigt af, hvor der så kommer lidt mentol, læder, grønne blade og så ellers frugt med  kirsebær, hindbær, lidt malerspand, røg, svampe, blæk med letbuttet krop.

Hvor smager den godt og det er sgu lige mig. Det er en let Beaujolais vin, meget elegant, dansende og smuk … smelter nærmest i munden på en luftig facon. Det er jordbær og kirsebær, som har en meget blød syre … gudesmuk og jeg er tosset med den. 95 point.

Forhandles af Sigurd Müller Vinhandel, hvor en flaske koster 238 kr.

Vinanmeldelse 6/7