2018 Domaine Richoux, Irancy, Bourgogne, Frankrig

2018 Domaine Richoux, Irancy, Bourgogne, FrankrigSå stod den derefter på rødvine og den første er fra området Irancy i Bourgogne lidt syd for Auxerre. Der finder vi nemlig på adressen Rue Soufflot det lille familiedrevne vinhus Domaine Richoux, der står bag denne 2018 Irancy.

Rojot-Richoux familien har dyrket vin i adskillige generationer, men har siden 1979 været drevet af Thierry og Corine Richoux … og siden 2013 også med hjælp fra deres sønner Felix og Gabin.

Det var dog Thierrys forældre Genevieve og Jean-Claude Richoux, der egentlig startede med at lave vin på den vingård, som de overtog i 1960. Men da deres ældste søn Thierry i 1979 blev færdig med sit ønologi-studie, så tilsluttede han sig familiefirmaet … og udbyggede det arbejde, som hans far havde startet.

Han foretog flere investeringer for at sikre terroir og kvalitet i endnu højere grad, men først i 1998 overtog han driften fuldt ud, da Jean-Claude trak sig tilbage.

I dag har familien 18 hektar vinmarker plantet med Pinot Noir og 0,5 hektar med Gamay. I 2010 begyndte arbejdet med at konvertere alle vinmarkerne til økologi og de blev fuldt certificeret i 2022. Siden 2011 har man også brugt biodynamiske præparater som horngødning, kisel og padderokke-ekstrakt.

Stilmæssigt er Domaine Richoux’ vine runde, fine, rene og friske i udtrykket. Thierry er af den faste  overbevisning, at Pinot Noir ikke behøver en dybere farve for at opnå enestående kvalitet og dermed lader han ikke sine vine macerere længere for at opnå farve.

I næsen er det en dejlig landlig, rustik og ganske bondsk vin, hvor frugten klart er noget mørkere end forventet. Der er blæk, grafit, grønne stilke, fennikel, gran, tyk kirsebærsauce og hindbær … alle med en vis syrlighed.

Smagen er egentlig meget rund, blød og mørk med en saftig frugt, kirsebær og brombær … men fornemmer faktisk slet ikke, at det er Pinot Noir i glasset. Der er let fad og et skud peber … men samlet virker den meget rustik og mangler klart Pinot Noir elegance, så dermed får du her noget helt andet. 88 point.

Forhandles af Sigurd Müller Vinhandel, hvor en flaske koster 195 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7