2021 Bodegas Forjas del Salnés, Leirana, Rías Baixas, Spanien

2021 Bodegas Forjas del Salnés, Leirana, Rías Baixas, SpanienVi fortsatte i Galicien smagningen med den Albariño baserede vin Leirana fra Bodegas Forjas del Salnés og det var med årgang 2021.

Det er en vin, som jeg har skrevet om nogle gange her på Houlbergs Vinblog, for jeg har smagt vinen i årgang 2018, 2019 samt 2020.

Vingården drives af Rodrigo Rodri Méndez, som grundlagde Bodegas Forjas del Salnés i midten af 2000’erne og gav vingården navn efter den forretning indenfor stålindustrien, som hans gamle bedstefar Francisco Méndez drev.

Rodrigo kom dog selv fra en familie, som har vinproduktion i blodet og er nevø af Do Ferreiros Gerardo Méndez … en anerkendt producent af Albariño i Rías Baixas.

Men Rodrigo Rodri Méndez besluttede sig for at producere rødvine i  Rías Baixas, som jo ellers næsten udelukkende er viet til hvidvine, og søgte hjælp fra vennen Raúl Pérez, der selv producerer vin i Bierzo og andre af de galiciske regioner.

Raúl rådede dog Rodrigo til ikke at droppe de gamle Albariño vinstokke, så derfor producerer Bodegas Forjas del Salnés i dag 15 forskellige vine fra husets 7,5 hektar vinmarker, som ligger ved landsbyerne Meaño, Sanxenxo og Barro. Den årlige produktion ligger på omkring 45.000 flasker årligt.

Derudover er Rodrigo Rodri Méndez også involveret i projektet Castro Candaz sammen med Raúl Pérez i Ribeira Sacra … et nok lidt mere ukendt område omkring Chantada i Galicien.

Denne Leirana, som første gang er lavet i 2005,  er opkaldt efter Rodrigos bedstemor Leirana María Luisa Lázaro og er lavet Albariño druer fra med 40-50 år gamle vinstokke fra veldrænende vinmarker omkring Salnés i Rías Baixas.

Druerne fra hver parcel er vinificeret separat, druerne afstilkes inden presning, gæring sker spontant over 20 dage med druernes naturlige gærceller og så er vinen lavet uden malolaktisk gæring, men lagret 60% på stål og 40% fade af ældre dato.

I næsen har vinen en kalket og saltet mineralitet, mens frugten er Cantaloup melon, pærer, tørret abrikos samt grillet lemon og endda også lidt mere syrlig stikkelsbær med grønne blade. Det giver en ret rank, slank og frisk vin, som dog også har noget søde med alle de aromatiske krydderier og frugterne.

Smagsmæssigt er det bestemt også en rigtig pivfrisk vin, for der er godt med syre med friskpressede citroner tilsat lemon, bitter grape, lidt sure grønne æbler og en stenet mineralitet på en rustik måde … livlig, livsbekræftende og syrlig dope. 91 point

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 169 kr., mens prisen er 152 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7