2020 Domaine Franck Chavy, Morgon Cuvée Sans Sulfite, Bourgogne, Frankrig

2020 Domaine Franck Chavy, Morgon Cuvée Sans Sulfite, Bourgogne, FrankrigDerefter smagte vi Morgon Beaujolais vine fra 3 forskellige producenter og startede med denne 2020 Morgon Cuvée Sans Sulfite fra vinhuset Domaine Franck Chavy.

Huset ligger godt ude på landet i Régnié-Durette omkring et par kilometer vest for Villié-Morgon og er en mindre familie vingård, der drives af Franck og hans hustru Cyrille.

De er 4. generation på vingården, men får også hjælp af  far Antoine og driver samlet 10 hektar vinmarker fordelt på små 20 parceller med 3,5 hektar i Morgon,  2 hektar i Brouilly, 3 hektar i Régnié, 0,5 hektar med Chardonnay og 0,5 hektar i Beaujolais-Villages. De ældste vinstokke blev plantet i 1910 og igen i 1960.

Kun under den manuelle høst og i ved vinterbeskæringen bruges sæsonarbejderne, for ellers klarer familien alt arbejdet selv … lige fra den øvrige beskæring af vinstokkene, hele vinifikationen og frem til markedsføring af vinene.

Driften er på papiret konventionel, men da Franck og Cyrille har valgt at blive medlemmer af Vignerons Indépendants, så har de underskrevet det fælles manifest om udelukkende at producere vine, der respekterer miljøet, samfundet og hensynet til de kommende generationer.

Det er således mange år siden kunstige pesticider og herbicider i vinmarken har været en del af agendaen og i kælderen er stort set alle manipulations muligheder fravalgt bortset fra en lille smule svovl i forbindelse med aftapningen af flertallet af vine.

De sælger næsten al deres vin til lokale restauranter og til entusiastiske private kunder, som gerne kommer kørende langvejs fra for at få fat i deres ration inden igen må melde udsolgt. De elsker den direkte kontakt til kunderne, som de altid tager sig god tid til at servicere.

Her smager vi parret Morgon Cuvée Sans Sulfite, som er lavet af Gamay druer fra de samme parceller, som leverer frugten til Franck Chavys øvrige cuvéer fra Morgon heriblandt den Morgon élevée en fût de chêne, som blev fejret som Meilleur Gamay du Monde ved den prestigefyldte Concours International du Gamay i Lyon i februar 2019.

Vinen er lavet ved, at alle druerne er afstilkes, hvorefter gæringen er sket alene med druernes naturlige gærceller i lukkede ståltanke med en længere maceration end normalt, da han ikke blot efterstræber gæringens primære aromaer, men også klart den dybde, finesse og tanninske kompleksitet, som skind og kerner gemmer på.

Så der hvor de fleste ville have ladet vinen løbe fra bundfaldet, så fortsætter Franck Chavy med fodtramp og pigeage i adskillige dage inden vinen får fred og så er lagret 8 måneder i ståltankene frem mod en ilt fri aftapning uden klaring, filtrering eller tilsætning af svovl.

Nu bliver det for alvor bondsk, animalsk og mere vildt, godt med dampende mødding, saft og kraft, tør engelsk og sød finsk lakrids, så det er stilmæssigt lidt af en kraftbasse med en syrlig frugt, tranebær, hyben, kirsebær, muslingeskaller og egentlig ikke sådan ultra beaujolaisagtig.

I munden er vinen både pænt syrlig, kraftig og har sgu masser af mørk og syrlig frugt, godt med sorte kirsebær, meget koncentreret og meget uforfalsket, mens tanninerne egentlig er fine, runde og giver vinen godt bid. Hvor smager det egentlig godt.

Forhandles af Løgismose, hvor en flaske koster 195 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7