2016 Bodegas Áster, Crianza, Ribera del Duero, Spanien

2016 Bodegas Aster, Crianza, Ribera del Duero, SpanienDen næste vin i heat 2 var en Crianza fra vinhuset, der kaldes for Bodegas Áster, som er ejet af det gamle klassiske Rioja vinhus La Rioja Alta.

Faktisk ejer La Rioja Alta Group samlet 4 vinerier, hvilket udover La Rioja Alta er også er Torre de Oña i Rioja, Lagar de Cervera i Rías Baixas og Bodegas Áster i Ribera del Duero … samlet er det 660 hektar egne marker.

La Rioja Alta er grundlagt tilbage i 1890 af 5 lokale vinfamilier som Sociedad Vinícola de La Rioja Alta. Den første leder af vinhuset var Doña Saturnina García Cid y Gárate … måske fordi de 5 mandlige familieoverhoveder ikke kunne blive enige. De ansatte også en ansvarlig vinmager, den franske ønolog Monsieur Vigier.

I 1904 blev vinhuset sammenlagt med vinhuset Ardanza, som var ejet af Don Alfredo Ardanza … en af medstifterne af La Rioja Alta. Vinhuset registrerede senere Ardanza som officielt varemærke, og det blev da også senere vinhusets største salgssucces.

I dag er huset fortsat ejet af de respektive familier og har deres hovedsæde i byen Labastida, hvor de i 1996 byggede et stort og moderne vineri. Det omfatter også et eget bødkeri, hvor der laves egefade af træ fra primært Amerika … og siden starten har de lavet over 30.000 fade, som selvfølgelig nummereres.

La Rioja Alta har samlet ikke mindre end 400 hektar vinmarker i Rioja, hvor de dyrker Tempranillo, Graciano, Garnacha og Mazuelo.

Men derudover har vinhuset også investeret i yderligere vinhuse. Således købte huset i 1988 vinhuset Fernández Cervera Hermanos i Rías Baixas i Galicien. Det hedder i dag Lagar de Cervera og er nu senest i 2013 udbygget med et nyt vineri … en investering til 2,8 millioner euro.

I 1990 opkøbte La Rioja Alta også lidt jord i Ribero del Duero, hvorefter de tilplantede markerne. I 2000 byggede de også et stort tilhørende vineri, nemlig Bodegas Áster. Samlet har de 95 hektar vinmarker i Ribero del Duero fordelt på 5 forskellige marker og vineriet kan indeholde 4.000 egefade,

Yderligere har gruppen også i 1995 købt et andet vinhus i Rioja, nemlig Torre de Oña i Páganos med stort vineri, en overdådelig villa og 45 hektar vinmarker.

Her smager vi så Bodegas Ásters Crianza, hvor druerne kommer fra 25 år gamle vinstokke i 780 meters højde. Druerne er efter høsten i oktober skånsomt afstilket, knust og kommet i ståltanke, hvor vinen er gæret 16 dage ved 28 grader. Derefter har den fået malolaktisk gæring på franske egefade med ugentlige battonage og derefter lagret 22 måneder på franske egefade, herunder 70% nye fade.

I næsen virker vinen først en smule neutral, men har klart mørk frugt som blåbær, brombær og modne kirsebær, et pænt fadpræg med lidt kanel, vanilje, brændte fade, ristede noter, jern, sødme og så alligevel en smule friskhed.

Sådan smager vinen faktisk også … rund og lidt sødbitter med saftige og mørke bær, lakrids, saltlakrids, vanilje, sødme og en rimelig frisk syre og fint bid.

Forhandles af Atomwine, hvor en flaske koster 149,95 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7 thumbthumbthumbthumbhalf_thumb