2011 Bodegas Valduero, Tierra Alta de 2 Racimos Gran Reserva, Ribera del Duero, Spanien

2011 Bodegas Valduero, Tierra Alta de 2 Racimos Gran Reserva, Ribera del Duero, SpanienVi skulle smage 2 Ribera del Duero vine fra det legendariske vinhus Bodegas Valduero, som vi før er stødt på her på bloggen. Begge var fra deres Tierre Alta serie, men vi tog dog vinene i nærmest omvendt rækkefølge og startede med denne 2011 Tierra Alta de 2 Racimos Gran Reserva.

Bodegas Valduero ligger lidt øst for byen Gumiel de Mercado og er grundlagt tilbage i 1984 af Don Gregorio Garcia Viadero. Det var i Ribera del Dueros spæde periode og Valduero blot den 6. vingård i området og har således været en af pionererne i det i dag populære vinområde. De anses derfor også i dag som værende blandt nogle af de mest prestigefyldte producenter i Spanien.

Garcia Viadero familien har samlet over 200 hektar vinmarker, som samtidig har nogle af områdets ældste Tinto Fino aka Tempranillo vinstokke, som jo blev plantet før området blev internationalt anerkendt.

Vinstokkene er fritvoksende uden opbinding, hvilket normalt kun ses hos små producenter, da metoden er ekstremt arbejdskrævende og umuliggør mekaniseret beskæring og høst.

Markerne ligger samtidig som nogle af de højest beliggende i hele Ribera del Duero i omkring 840 meters højde og dyrkes uden brug af kemiske sprøjtemidler. Ejendommen er ikke certificeret økologisk, men der arbejdes ud fra økologiske retningslinjer. Der skæves også kraftigt til biodynamiske dyrkningsprincipper.

Bodegas Valduero er desuden berygtet for at høste deres druer ekstremt sent, fordi de ønsker at druerne skal hænge længst mulig på stokkene. Derved opnås komplekse aromaer.

I dag drives vinhuset af Don Gregorios to døtre, Carolina García og Yolanda García Viadero. Yolanda Viadero er Valdueros vinmager og  hendes ambitionsniveau stråler ud af hende. Yolanda er det første kvindelige medlem af Ribera del Duero konsortiet og desuden den person, som har været medlem af rådet i længst tid.

Familien har i år 2000 bygget et nyt, moderne og underjordisk vineri med 3 underjordiske tunneler, hvor der er plads til 3.500 egefade og over 1 million flasker. De mange fade udskiftes hvert 4. år, så det må sgu være lidt af en udskrivning. Placeringen under jorden betyder en konstant temperatur og høj luftfugtighed, helt perfekt til lagring af vinene.

Vi har tidligere smagt en 2010 Reserva Premium 6 años samt en 2009  Gran Reserva fra Bodegas Valduero, I dag er vinen opdelt en smule anderledes, nemlig i serierne Blancos, altså de hvide, men så ellers Tierra Alta, Élite, Gran Lujo og Azaya.

Her i Tierra Alta serien findes der 3 vine, en En 2 Maderas efterfulgt af De 2 Cotas Reserva og så denne De 2 Racimos Gran Reserva. Og De 2 Racimos betyder af 2 klynger, idet denne vin er lavet med 100% ren Tempranillo, som kommer fra to marker …  El Penon i 820 meters højde og El Cascorral i 888 meters højde.

Når man så laver vinen, så bruger man samtidig kun de 2 bedste vindrueklaser på hver vinstok. Både alkoholisk og den efterfølgende malolaktiske gæring er foregået på 500 liter franske egetræsfade. Så er vinen der lagret 48 måneder på fade af forskellige typer egetræ og derefter mindst 40 måneder på flaske inden frigivelse. Der er lavet 10.000 flasker af vinen.

I næsen er det en fed, fyldig og tæt vin, rund og venlig med både tunge fadnoter, bacon, lidt mejeri, blæk,  kaffe, tobak, kul, tørv, lidt ristede duftnoter, sten, læder, karamel, lakridskonfekt, kanel, brun sukker og vanilje. Der er en frugt med solbær, blommer og figner samt mørk og let bitter chokolade.

I munden … hvor er det dog blødt og rundt, er SÅ cremet og saftigt med en frugt af blommer, solbær samt støvede og tørre tanniner, en intens og tæt smag, mens der måske lige anes lidt alkohol. Det er en vin med mange lag … kompleks og sådan en aften mangler man sgu bare lige tid til at nyde den over en hel aften.

Forhandles af Masawine, hvor en flaske koster 698 kr., mens prisen er 575 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7