2018 Scarzello, Barbera d’Alba Superiore, Piemonte, Italien

2018 Scarzello, Barbera d'Alba Superiore, Piemonte, ItalienI rundturen i Piemonte var den næste vin en Barbera, men ikke hvilken som helst Barbera, for nu er vi hos Scarzello og smager en helt forrygende Barbera d’Alba Superiore.

Azienda Agricola Scarzello Giorgio e Figli ligger i den nordlige del af Barolo by i Piemonte. Scarzello familien har en lang historie, men vingården er reelt grundlagt i 1947 af Giuseppe Scarzello, der efter 2. verdenskrig startede som vinbonde i Barolo.

I dag er det 3. generation i form af Federico Scarzello, som driver vingården. Federico overtog tøjlerne i det gamle familiebrug, da han i år 2000 var færdig med vinskolen Scuola Enologica  i Alba som 20-årig og han har siden knoklet løs for at hæve niveauet … siden 2009 helt uden faderens hjælp.

Federico  er en meget ung, ambitiøs, kompromisløs og charmerende Piemontesisk vinbonde, som laver dybe, intense og klassiske Piemonte vine.

Federico går mod den moderne strøm, der har hersket i Piemonte i mange år med brug af små nye fade og kort macerationstid. Federico laver klassiske vine med lang macerations og lagring på store brugte fade, vine der tydeligt er inspireret af Giacomo Conterno og vennen Beppe Rinaldi.

Azienda Agricola Scarzello Giorgio e Figli har samlet 5 hektar vinmarker og ejer bl.a. 3 hektar på topmarken Sarmassa, fordelt på 4-5 parceller, hvor der dyrkes på Nebbiolo og Barbera. De er således eneejer af Vigna Meranda parcellen på Sarmassa marken. Men derudover ligger husets marker i Terlo og Pajagallo.

Alle markerne drives økologisk, og derudover arbejder Federico også efter biodynamiske principper, men er dog ikke certificeret biodynamisk. Federico nedtoner også selv sit troskab til økologi og biodynamik, idet han ikke ønsker at konkurrere på, hvem der er mest økologisk eller biodynamisk og vil ikke lade certificeringen definere hverken ham eller hans vine.

Der produceres alene 4 forskellige vine på Scarzello, selvfølgelig en Langhe Nebbiolo, en Barolo del Comune di Barolo, topvinen Barolo Sarmassa Vigna Merenda og så denne Barbera d’Alba Superiore.

Vinen er lavet på Barbera druer, som kommer fra fra bunden af Barolo marken Vigna Merenda, der ligger midt på Sarmassa marken. Efter den manuelle høst er druerne gæret med naturlige gærceller og en 25-30 dages gæring og maceration.

Efter endt fermentering er vinen lagret 12-18 måneder på en blanding af 25 hektoliter store fade og 600 liters tonneaux og en del faktisk nye fade, da Federico anvender en del på denne Barbera, inden de bruges til Barolo vinene.

SHIT det dufter godt … moden, lys og vildt tiltrækkende aroma, så inderlig, æterisk og dragende. Der er læder, lakrids, gærede bær og fermenterede kirsebær, søde mentol pastiller samt en fadpræg med let lakridskonfekt, karamel og vanilje.

I munden er det nærmest Barbera med Nebbiolo karakter, let, frisk og sådan nærmest ren og clean. Frugten er let og frisk med hindbær, ribs og jordbær. Vinen er så luftig, frisk og frugtrig med denne lækre, lyse syre. Det er én af de bedste Barbera vine smagt i lang tid.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 195 kr.

Vinanmeldelse 6/7