N.V. Il Palazzone, Rosso del Palazzone, Toscana

N.V. Il Palazzone, Rosso del Palazzone, ToscanaIl Palazzone Società Agricola ligger under 1 kilometer sydvest for Montalcino by på de smukke, nordvestlige skråninger. Derfra smager jeg denne spændende Rosso del Palazzone, der er et blend af forskellige årgange.

Il Palazzone er oprindelig grundlagt i 1985, men i år 2000 blev huset købt af newyorkeren Richard Parsons, der er tidligere har været CEO for Citi Group, CBS og Paramount.

I dag ejes Il Palazzone dog af det amerikansk ægtepar Peter og Kirsten Kern. De har tidligere rejst meget i Toscana og har nu taget skridtet mod deres drøm om at eje en vingård i Montalcino. De har ikke erfaring med at lave vine, for Kirsten har arbejdet i kokke- og restaurantbranchen og Peter har arbejdet med medier og rejser.

De har samlet 5 hektar vinmarker, der er fordelt på de 3 marker Le Due Porte, Vigna del Capa og La Vecchia. Selvom ægteparret har en stor passion for vin – særligt Brunello – så har de ansat ægteparret Laura Gray og  Marco Sassetti til at drive vingården, hvilket sker sammen med vinmageren Paola B. Martino.

Laura er egentlig fra Scotland og har en uddannelse indenfor engelsk litteratur fra University of Oxford og er også uddannet sommelier, men hun har nu boet i Montalcino siden1995 og siden dengang altid arbejdet med vin, mens hendes mand Marco kommer fra den nærtliggende by Saint Angelo in Colle og står for det meste af markarbejdet.

Laura har siden 2003 været leder af Il Palazzone, som også drives miljømæssigt bæredygtigt. Det vil sige, at pesticider og andet kemi i markerne er bandlyst. Alt arbejde i markerne foregår også manuelt, hvor man har valgt også at bandlyse maskiner.

Ydermere gør man meget for biodiversiteten og laver forskellige tiltag for at øge diversiteten af insekter ved at plante flere andre planter og blomster i og omkring vinmarkerne.

Det særlige ved Il Palazzone er, at samtlige 5 hektar marker udelukkende er tilplantet med Sangiovese Grosso druer, altså den klon af Sangiovse, som anvendes til Brunello vinene.

Der laves i øjeblikket 4 forskellige vine, herunder 2 forskelige Brunello vine. De 2 Brunello’er laves totalt ærkeklassisk med lagring i 4 år på store slavonske egefade og derefter to år på flaske. Denne Rosso del Palazzone er en lille anderledes vin, som er lige præcis i denne udgave 1/21 er lavet på Sangiovese Grosso druer fra 3 årgange.

Når man laver Brunello’erne, så vinificeres hver mark separat og først senere finder Laura ud af, hvor meget der skal anvendes fra de forskellige marker i den endelige vin. Resten bruges så i denne Rosso del Palazzone, så dermed bliver det en mini-Brunello med rester fra forskellige årgange.

I denne 1/21 er der fx 10% af årgang 2020, 60% af årgang 2019 og endelig 30% af årgang 2018, altså simpelthen egetønder frasorteret Brunello produktionen. Dermed har vinen også ligget på fad i op til knap 2 år og efter aftapning på flaske er vinen lagret yderligere 2 måneder.  Det lyder sgu da lidt spændende.

Duften er fin … tør og støvet med bitre kirsebær, godt med røg, tørv, skovbund, tør tobak, en balsamisk note, pænt med egetræ, et strejf af kakao og mørk, småbitter chokolade samt en vis lethed med en buket blomster.

I munden er vinen sådan forholdsvis let og nærmest læskende. Vinen  har – selvom den reelt er lavet af fade med Sangiovese Grosso vin, der kunne være endt som ægte Brunello – mindre dybde, men til gengæld en lys, fin og frisk frugt, nærmest som en toskansk udgave af piemontisk Langhe Nebbiolo, men til billigere pris,

Det smager vildt godt og du får klart et strejf af Brunello på en virkelig charmerende måde med lyse og modne bær, kirsebær, lidt hindbær og pænt elegant med lette og fine tanniner, frisk, legesyg og har også en lille sødme i slutfasen. Den har denne imødekommende ærlighed og er virkelig svær ikke at holde af … og til prisen er  vinen bare en no-brainer. Houlberg er på 5 tomler med pil op.

Forhandles af Olsson Wine, hvor en flaske koster 129 kr.

Vinanmeldelse 5/7