2020 Giovanni Almondo, Roero Arneis Bricco delle Ciliegie, Piemonte, Italien

2020 Giovanni Almondo, Roero Arneis Bricco delle Ciliegie, Piemonte, ItalienFørst gang jeg smagte denne lækre Roero Arneis Bricco delle Ciliegie blev jeg voldsomt glad. Jeg mener, at det dengang var i en årgang 2011. Siden har jeg smagt hvidvinen fra Giovanni Almondo et par gange og nu smager jeg årgang 2020.

Vinhuset Giovanni Almondo ligger ved byen Montà d’Alba i Roero … lidt nordvest for Barolo og Alba og er grundlagt i 1980 af Domenico Almondo, som – efter afslutning af sin eksamen i det jordbrugsvidenskabelige fakultet – besluttede sig for at lave vin.

Domenico forældre Giovanni og Teresina ejede i forvejen en lille gård helliget vinavl og dyrkning af frugt – ferskner, jordbær og æbler – samt husdyr.

Far og søn solgte druer og en lille mængde af vin bulk, men Domenico besluttede, at nu skulle der laves en egenproduktion på druerne Arneis, Nebbiolo og Barbera på vingården.

Produktionen det første år var på omkring 1.500 flasker, heraf 700 flasker Arneis samt 800 flasker Nebbiolo. Produktionen blev begrænset af, at der alene var omkring 2 hektarer vinmarker, men i takt med salget steg, så begyndte Domenico at udvide kælderen og købe yderligere vinmarker.

I dag er produktionen på omkring 90.000 flasker vin og Domenico Almondo har knap 15 hektar, som ligger helt tæt på byen Montà d’Alba. Det er markerne Valbianchéra, Pe’ del Can, Bric Valdiana, Burigot og Bricco delle Ciliegie.

Siden starten har Domenico haft succes med hans vine, som får fremragende omtale i de italienske vinguides og hos Parker. Huset vine på druen Arneis er flere steder rated som nogle af Piemontes bedste Arneis vine.

Arneis har tidligere været brugt til søde vine og til at blande med Nebbiolo. I dag laves der tør hvidvin i Roero på druen, som fx denne Roero Arneis Bricco delle Ciliegie, hvor druerne kommer fra marken Bricco delle Ciliegie …  en nordvendt mark med sandet jord.

Dér får Arneis en langsom modning, hvilket sikrer at vinen bevarer stor friskhed. Omkring 80% af vinen gæres samt lagres på ståltank, mens de resterende 20% fadgæres for at give lidt ekstra fylde og kompleksitet.

Den delvise faggæring og -lagring kan nærmest duftes, for vinen har lidt smørfedme og samtidig meget blomsterrig, hvilket suppleres af fersken, pærer samt mandler. Det er en frisk vin med en vis bella donna krop.

Sådan er smagen faktisk også … frisk, men samtidig med en lille dybde samt blød og rund. Der er pærer, fersken, et lemonbid med let bitterhed, kalk, sten, mineralitet samt en ren og rank syre. Det er en vin, som er svær ikke at holde af.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 180 kr., mens prisen er 140 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7