2008 SenZanome, Bricco San Pietro Barolo, Piemonte, Italien

2008 SenZanome, Bricco San Pietro Barolo, Piemonte, ItalienJeg var i løbet af ugen til en flot Barolo smagning i Randers Vinlaugh, ja faktisk en Barolo smagning alene med vine fra Monforte d’Alba, og endda forestået af en vinbonde, som er pæredansk og til dagligt bor i Randers.

Jeg havde nemlig aftalt med Brian Falkner, som er medinvestor i den lille vingård SenZanome om at komme forbi laughet og fortælle lidt om, hvordan det er at investere i – det vi andre kun kan drømme om – egen vingård i Piemonte, om projektet, historien, udfordringerne og ikke mindst vinene.

Jeg havde også lokket Brian til at bruge en del af sin sommerferie i Barololand på at indkøbe endnu flere Barolo’er fra nogle af de andre naboer rundt om i Monforte d’Alba. Så der var med andre ord lagt op til en spændende aften.

Vi startede smagningen med Brians egen 2008 SenZanome, Bricco San Pietro Barolo. Jeg har tidligere smagt vinen i årgang 2007 (og andre vine fra SenZanome), så det blogindlæg linker jeg selvfølgelig lige til.

Vingården SenZanome ligger blot blot 10-15 minutters gang borte ligger Monforte d’Alba med sit glimrende udbud af barer og restauranter. Og det var faktisk fra begyndelsen den lille flække, der var den egentlige tiltrækningskraft på projektets initiativtagere. De havde besøgt Barolo-området gennem mere end 25 år, og det endte næsten altid med at blive i Monforte, at de boede, spiste og ”hængte ud”.

Efterhånden formede ønsket om at få en permanent bolig sig. Det blev så til købet af et ældre, temmelig faldefærdigt hus i udkanten af byen, og med det fulgte næsten halvanden hektar mark – beplantet med træer og buske. Huset blev istandsat, og i 2007 købte investorerne – efter lange forhandlinger – også marken på den anden side af huset. Marken var på 1 hektar og havde 40-70-årige gamle Dolcetto-, Barbera- og Nebbiolostokke.

Brian fortalte, at forhandlingerne om 1 hektar marken var med en gammel italiensk mand, som i den mørke stue, siddende for bordenden iført sorte solbriller, totalt mafio-style, overhovedet ikke var til at stikke i omkring prisen for marken. De fik dog en lille rabat i form af en 12 liters Barolo.

Med købet af vinmarken, så måtte man i gang med produktion af vin. De entrerede derfor med Giovanni Manzone, hvis vingård ikke ligger langt fra SenZanome. Manzone står for alt konsulentarbejde, pasning af markerne og selve vinifikationen. I efteråret 2007 blev der høstet for første gang og året efter kunne de nye vinproducenter lancere deres første vin, en Dolcetto d’Alba. Disse stokke er dog i dag revet op og erstattet af Nebbiolo, som der jo alt andet lige er bedre økonomi i.

Efterfølgende har investorerne i foråret 2010 også fældet de træer og buske, som stod på de 1,5 hektar jord, som fulgte med huskøbet, og her er der nu også plantet vinstokke. Med de nyplantede stokke er fordelingen på markerne 80% Nebbiolo og 20% Barbera, og den totale årsproduktion vil i fremtiden ligge på omkring 15.000 flasker.

Denne Barolo Bricco San Pietro er således blot anden årgang fra danskerne. Høstet i de første 10 dage i oktober, en maceration på 30 dage, og lagret i 36 måneder  i 500 og 700 liters egetræsfade.

Duftmæssigt ribs, kirsebær, brombær, læder, tobak og godt med grønne toner. Smagsmæssigt endnu meget ung, for der er masser af syre, hækplanter, stor frugt renhed, og tanninerne bider fortsat. Skal have nogle år i kælderen endnu. Brian fortalte også, at 2008 var en køligere år end 2007, hvorfor 2007’eren står en smule mere varm i udtrykket. Derudover hører Manzone … og dermed også SenZanome til blandt traditionalisterne, hvormed vinene står mere ranke og kølige i udtrykket. 2008’eren er nok en bedre gemmevin end 2007’eren, men lige her og nu, så foretrækker jeg nok 2007’eren.

I dag kan vinene bl.a. købes via iMall Webshop, pris 232 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7 

Skriv et svar