2018 Louis Latour, Meursault, Bourgogne, Frankrig

2018 Louis Latour, Meursault, Bourgogne, FrankrigJeg var forleden til vinaften, hvor vi fik serveret en række fantastiske vine og vi startede med denne 2018 Mersault fra Maison Louis Latour.

Vinhuset er grundlagt i 1797 af Denis Latour, regnes nok for det førende Bourgognehus i Aloxe-Corton og er kendt for deres konstant høje kvalitet.

Louis Latour er ikke bare et Bourgognehus – Louis Latour er højt respekteret for deres evne til at kombinere århundreders gamle traditioner med innovation – også uden for Bourgogne og er kendt som pionérer i produktionen af fine vine fra bl.a. de sydfranske områder Ardeche og Côrteaux de Verdon.

Latour-familien har været vindyrkere siden det 17. århundrede. Familien har med tiden opbygget et unikt domæne på mere end 48 hektar i Bourgogne med bl.a. Grand Cru marker i både Chambertin og Romanée-Saint-Vivant i Côte de Nuits samt Corton-Charlemagne og Chevalier-Montrachet i Côte de Beaune.

Alle druer fra Louis Latours vinmarker i Bourgogne vinificeres og lagres på Château Corton Grancey i Aloxe-Corton. Dette vineri var det første af sin art, der blev bygget i Frankrig og er den dag i dag stadig hjertet i produktionen af vinene fra Louis Latour. Her laver huset hvert år omkring 130 forskellige Bourgogne vine.

Her har man skabt et særligt produktions anlæg med et jernbane- og elevatorsystem, der bl.a. sikre mosten kan føres fra det ene kar til det andet uden brug af pumper. Ved at undgå pumper, mindskes risikoen for at vinen oxiderer.

Det er også dér i Aloxe-Corton, at vinhuset har deres juvel … 33 hektar vinmarker, som ligger med udsigt til det smukke Château Corton Grancey.

I dag ledes foretagendet af 11. generation af Latour familien, nemlig Louis-Fabrice Latour som den administrerende direktør, mens selve produktionen er lagt i hænderne på Boris Champy, som selv kommer fra en vinfamilie i Champagne og derudover har arbejdet i Bordeaux.

Denne Mersault er én af de over 130 forskellige vine fra Louis Latour og Chardonnay druerne kommer fra 25 år gamle vinstokke på marker i Mersault syd for Volnay og Pommard. Druerne er høstet med håndkraft med et udbytte på 45 hektoliter pr. hektar.

Vinen er lavet med gæring i egefade … en efterfølgende malolaktisk gæring i samme og efter endt fermentering er vinen lagret omkring 8-10 måneder i barriques, heraf 15% nye fade.

I næsen er der masser af blomster og brunet smør, smeltet smør, melon, pærer, appelsin, tørre papkasser, en virkelig fin landlighed, godt med nødder, hasselnødder og lidt træ. Det er bare så fin og klassisk hvid bourgognevin uden de mindst svinkeærinder.

Smagen er faktisk lige sådan … cremet, smørfed og alligevel så elegant. Det er blødt og rundt med pærer, saftige pærer, lemon, fed og lækker frugt, en fin, klar og præcis syre, kalket mineralitet, men først og fremmest smuk balance. Vinen bliver aldrig for svulstig, opulent eller fed, men alt falder i hak stille og roligt.

Forhandles af både Laudrup Vin og Vildmedvin, hvor en flaske koster 599 kr., mens prisen er 539 kr. ved køb af 2 flasker.

Vinanmeldelse 6/7