2020 Cantina Filippi, Castelcerino, Veneto, Italien

2020 Cantina Filippi, Castelcerino, Veneto, ItalienDen første vin, som Filippo Filippi serverede for mig på Visco & Filippi Aziende Agricole Associate var hans Castelcerino 2020 … den vin, som Filippi klart producerer flest flasker af.

Vinen er lavet på 100% Garganega fra op til 60 år gamle vinstokke og er lavet alene på de store ståltanke. Gæring er sket med druernes naturlige gær via en Pied de Cuve, altså forgæret most og efter endt fermentering er vinen lagret med bærmen frem til maj 2021, hvor den er flasket, altså omkring 7-8 måneders lagring. Men som jeg nævnte i forrige indlæg, så laver Filippo ofte flere aftapninger, hvor nogle af vinene lagrer længere tid.

På Filippis Castelcerino mark – en af Soaves 33 cru’er – består undergrunden af sort, basaltisk og vulkansk hård sten, hvilket er med til at vinen sit helt eget udtryk. Generelt er Filippis vine meget udtryksfulde og aromatiske med en speciel karakter.

Hvis jeg ud fra tidligere besøg skal generalisere, så er vine fra den sorte, lava-fyldte, basaltiske jord typisk lidt fede, mens vine fra den hvide, kalkstensholdige jord er lidt slankere. Det synes jeg dog ikke, var tilfældet hos Filippi.

I glasset er der godt med gul farve og næsen er lemon, citron, appelsinskal samt lidt mere eksotiske frugter som abrikos, mango og ananas, lidt blomster, mandler og tertiære aromaer med bare lige en snert af petroleum, ingefær, en tør kornmark og nogen fylde.

Smagsmæssigt er vinen dog langt mere frisk, levende og ren med en god syre og god mineralitet. Selvom vinen har denne klare, rene side, så er smagen også rund med lidt bund. Der er kamille-te, mynte og det suppleres med lidt grape. Det er sgu en lækker hvidvin.

Forhandles herhjemme af Vintrovin, hvor en flaske i 2019 årgangen koster 165 kr.

Vinanmeldelse 5/7