2017 Simon Bize & Fils, Bourgogne Blanc Les Champlains, Bourgogne, Frankrig

2017 Simon Bize & Fils, Bourgogne Blanc Les Champlains, Bourgogne, FrankrigJan hev mere godt vin frem fra gemmerne, for næste i rækken var denne Bourgogne Blanc Les Champlains fra Domaine Simon Bize & Fils, der ligger i den lille by Savigny-lès-Beaune i Bourgogne.

Vinhuset er grundlagt tilbage i 1880 af Simon Bize, der dog alene ejede nogle få vinmarker, men da sønnen – der også hed Simon Bize – overtog driften i 1918 startede der en egentlig vinproduktion på vingården, da der både blev opkøbt endnu flere vinmarker og da Simon samtidig også indførte heste til at pløje i vinmarkerne og dermed lette det hårde arbejde.

Patrick Bize overtog driften i 1972 som 4. generation, men han døde desværre alt for tidligt i 2013, så siden har det været hans kone Chisa samt hans søster Marielle, som har ført stedet videre i samme ånd og i samarbejde med det team af folk, der tidligere arbejdede sammen med Patrick.

Familien Bize har i dag samlet 22 hektar vinmarker, som siden 2008 har været dyrket biodynamisk. Vinstokkene har godt med alder og der lægges vægt på lave udbytter og frugt med den bedst mulige balance mellem modenhed og syre.

De røde vine vinificeres uden afstilkning eller med delvis afstilkning … en praksis der går tilbage til 1947, hvor Patricks bedstefar måtte kassere en del af årgangen på grund af for meget varme under gæringen.

De måtte med hestevogn hente store isblokke i Beaune for at holde temperaturen nede. Stilkene er med til at regulere temperaturen, men de er også med til at give vinene mere struktur.

Målet på Domaine Simon Bize & Fils er at lave exceptionelle vine med stort gemmepotentiale og domænet regnes da også det bedste i Savigny-les-Beaune. Da appellationen ikke regnes blandt de mest fremragende i Bourgogne, har vinene fra Simon Bize længe været regnet for insiderens tip til at få topvine til rimelige priser.

Her smager vi Bizes Bourgogne Blanc Les Champlains, der sjovt nok ikke er en ren Chardonnay vin, men lavet på 95% Chardonnay og 5% Pinot Gris fra marken Les Champlains, der er 4 hektar og plantet tilbage i 1986, hvor marken stod ubrugt hen.

Marken er østvendt med et meget stenet terroir. Fra marken er der en fantastisk udsigt over dalen og det er et plot der betyder meget for Bize familien, selvom denne vel kan betegnes som værende husets basisvin.

Efter høst er druerne presset, hvorefter mosten overføres til ståltanke med afkøling til 12 grader, hvorefter vinen så hviler i 12 timer inden gæringen på egefade, som varer i 4-6 uger ved 20-24 grader. Derefter er vinen lagret 9-15 måneder.

Duften er våd, aromatisk … har lidt krudt, blomster, nødder, let Nutella, valnødder, sten, ja faktisk masser af sten og virker også noget røget og næsten med en snert oxideret note. Frugtmæssigt snakker vi fersken, citron og så lige lidt smeltet smør.

I munden er vinen frisk og ren, hvor frugten er fersken, æbler og masser af citroner. Det giver godt med elegant syrlighed, hvilket så med jern- og stenagtige elementer giver vinen et fast bid sammen med blot en anelse fedme skaber fin balance. Der er god burgundisk vin og Houlberg ligger lige i spændingsfeltet mellem 5 og 5,5 store tomler.

Forhandles af Bichel Vin, hvor en flaske koster 250 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7