2010 Suavia, Le Rive, Veneto, Italien

2010 Suavia, Le Rive, Veneto, ItalienGarganega vine med alder kan noget helt specielt og blive vildt spændende … og det er denne 2010 Le Rive fra Suavia et fint eksempel på.

Det er en vin, som jeg har smagt flere gange og sidste gang var i august sidste år, hvor jeg smagte den i en årgang 2011, men nu er den ét år ældre, altså årgang 2010.

Azienda Agricola Suavia, der ligger lige i udkanten af den lille idylliske by Fittà på vejen mod Monteforte d’Alpone i Soave har jeg skrevet om før. Jeg besøgte det for et par somre siden, men det kan du jo – sammen med informationer om vinhuset – læse mere om i mit blogindlæg Besøg hos Suavia … og mit andet møde med Alessandra Tessari.

Denne Le Rive er topvinen fra Suavia og lavet med 100% Garganega druer fra marken Le Rive, som ligger på skråningerne lige udenfor Fittà by og høstes forholdsvis sent.

Normalt høstes druerne i slutningen af september, men til Le Rive vinen høstes de en måned senere.  Høsten sker manuelt og derefter presses de hele klaser med overmodne druer, hvorefter 30% af vinen gærer i egefade, mens de resterende 70% gærer i rustfrie ståltanke omkring 20 dage ved 15-18 grader.

Efter endt fermentering sker der malolaktisk gæring af vinen i egefadene. Så lagrer de to dele i 15 måneder sur lie … fortsat på henholdsvis egefade og i ståltanke.

Først derefter blendes vinen og lagrer så yderligere 15 måneder I rustfrie ståltanke, hvorefter aftapning på flaske så sker. Og så lagrer vinen endnu 12 måneder på flaske inden frigivelsen.

Duftmæssigt er det en vild og voldsom vin, næsten oxyderet med våd, fed røg, fylde, fedme og olieret moden ædelhed. Der er en frugt med abrikos, måske endda tørrede abrikoser, pærer, lidt nektaragtig fedme, salt, tørret appelsinskal, mandler … virkelig eksplosiv, moden og fascinerende.

Smagen er cremet med olieret fedme og nærmest som en magiterning af smag. Der er vildt meget smag i denne fætter, fed, nektartyk og olieret … igen med abrikos, fersken, grillede citroner, lemon og en snert grape, salt og sødme. Syre er der også, men den spiller andenviolin og skal bare holde de kraftige elementer på plads og det klarer den smukt og elegant. Det er tropisk frugtjuice på epo, men hvor bliver man glad.

Forhandles hos Otto Suenson, hvor den i årgang 2015 koster 209 kr.

Vinanmeldelse 6/7