2014 Weingut Franz Keller Schwarzer Adler, Oberrotweiler Kirchberg Spätburgunder GG, Baden, Tyskland

2014 Weingut Franz Keller Schwarzer Adler, Oberrotweiler Kirchberg Spätburgunder GG, Baden, TysklandVi skulle til Vinvärkets smagning også ha’ mere Franz Keller og endda med lidt alder i form af denne 2014 Oberrotweiler Kirchberg Spätburgunder Große Gewächs.

Kirchberg marken ligger en smule syd for Oberrotweil og er en mark, der både er mere udsat for vejret og samtidig har større andel af sten, basaltisk vulkansk undergrund og kalksten, hvilket gør, at vinene herfra har et lidt køligere udtryk end vinene fra fx Schlossberg og Eichberg.

Keller har en 0,8 hektar syd/sydvestvendt parcel på Kirchberg marken, hvor Franz Keller tilbage i 1975 plantede franske kloner af Pinot Noir. Derudover dyrker Keller i dag også lidt Chardonnay på marken og disse vinstokke blev plantet i starten af 1990’erne.

Salwey har også parceller på marken. Marken har sit navn efter en klosterkirke i et tidligere nonnekloster fra middelalderen.

Denne Oberrotweiler Kirchberg Spätburgunder Große Gewächs er lavet helt traditionelt med 20-30 dages gæring og maceration, som er efterfulgt af lagring 18 måneder på barriques … både nye fade samt fade, der er brugt 1-2 gange tidligere.

Det er en vin, som jeg har smagt og skrevet om tidligere. Normalt anmelder jeg ikke den samme vin to gange, men det er dog over 3 år siden … og Keller er bare så godt, så derfor giver det totalt mening med en reprise med mine nye smagsnoter.

Herlig klassisk, animalsk næse med hestestald, våde hund, flæsk, våde fade, dyb kanel og vanilje, lidt mælkede aromaer, hindbær, jordbær, røde bolsjer, urter, lidt blomster og vitterlig også knap så let og samtidig mere kølig stål, jern og kul end fx hos Kellers Eichberg. Det er virkelig elegant, subtil og samtidig meget imødekommende med pirrende og lækker vellyst.

I munden er vinen heller ikke helt så rund som hos Eichberg, men virker faktisk mere grøn og endda meget ung endnu. Der er nemlig masser af frisk, syrlig, ren og lys frugt, rabarber, ribs, kirsebær med en lille bitterhed. Den grønne side er lidt mindre, end da jeg smagte vinen i 2017, men den giver fortsat en lidt burgundisk side, hvilket så suppleres med andre tertiære elementer, lidt chokolade, røg, tobak, streng, syrlig, præcis og stjernegodt.

Forhandles herhjemme af Vinvärket, hvor en flaske koster 479 kr.

Vinanmeldelse 6/7