2011 Domaine Louis Lequin et Fils, Santenay Clos Genêt, Bourgogne, Frankrig

2011 Domaine Louis Lequin et Fils, Santenay Clos Genêt, Bourgogne, FrankrigSantenay er en af de sydligste appellationer i Côte de Beaune i Bourgogne. Der findes kun 12 Premier Cru marker i Santenay, men den lille sydvestligt vendte mark Clos Genêt omkranset af en mur er ikke en af disse, men står bag denne purunge og fine Santenay Clos Genêt fra huset Domaine Louis Lequin et Fils.

Det ligger midt i Santenay by og er et historisk hus, der har lavet bourgognevine i generationer siden 1669, hvor det blev grundlagt af Philibert Lequin, som købte marken Les Clos Genêt i Santenay og startede med at lave vin, altså denne vin. Allerede dengang var markerne dyre, så det tog familien omkring 120 år for at betale gælden fra købet af.

I dag drives vingården af Louis Lequin som seneste generation sammen med sin søn. Louis overtog driften fra sin far Jean i 1993 … og skulle dele gården med sin bror, men siden opdelingen har Louis købt flere marker til.

I dag har Louis således samlet 7 hektar vinmarker … både Premier Cru og Grand Cru i Côte d’Or, Nuits-Saint-Georges i Côtes de Nuit, samt Pommard, Santenay, Corton, Corton Charlemagne og Bâtard-Montrachet i Côte de Beaune.

De fleste af markerne er dog købt af Louis’ bedstefar Lucien Lequin, der bl.a. købte husets første Granc Cru mark Batard-Montrachet og vinmarker i Corton samt Nuits Saint Georges. Det var også Lucien, som startede med at eksportere vinene og fik dem på kortet på det fasionable hotel Waldorf Astoria på Manhattan.

Nå, men lad os starte med at kigge nærmere på denne Santenay Clos Genêt, hvor druerne håndhøstes fra marken familiens mest først og mest historiske mark Les Clos Genêt, hvor jordbunden er præget af brune kalksten og mergel.

Efter høstes afstilkes druerne og presses let, hvorefter de ligger i kold maceration i 6 dage, hvilket tillader en ekstraktion af glycerol, der giver rundhed og frugtighed til endelige vin. Fermentering sker spontant alene med druernes naturlige gærceller ved 32 grader og varer samlet 12-15 dage med daglig pigage.

Efter endt fermentering knuses og presses druerne, hvor efter vinen så får lav at hvile 4 dage for at falde til ro. Derefter er vinen så lagret 16-18 måneder på Allier barriques, heraf 25% nye fade. Efter vinen er flasket, så lagres den yderligere 2 år i kælderen inden frigivelse.

Utrolig kølig næse med skovbund, fernis, maling, masser af brændte noter, lidt hårdbrændt eg, røg, hindbær, tranebær, ribs, granatæbler, hyben, lidt blæk, tørrede rosenblade, faktisk meget blomsterrig som suppleres med grønne blade, fennikel, mentol, kanel, vanilje … fint, svævende, æterisk og duften besnærer, henfører, blænder og henriver en … dragende.

Smagen er let, pågående … meget ren, frisk frugt, godt med silkefine tanniner, som feminint angriber dine tænder og mundhule med stor tørhed, elegance, luftighed og nærvær. Det er let og burgundisk med så fin og frisk nerve. Giv endelig vinen godt med luft i glasset, således aromaerne langsomt kommer frem, så belønnes du gavmildt. Det er bare så let at drikke, en fornøjelse … god ung Bourgogne, så dermed hoster Houlberg op med 5 fede fingre med stor pil op.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 279,95 kr., men kan fås til 199,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7