2016 Weingut Nelles, Heimersheimer Landskrone Spätburgunder B48 GG, Ahr, Tyskland

2016 Weingut Nelles, Heimersheimer Landskrone Spätburgunder B48 GG, Ahr, TysklandEtiketten på denne gyldne Heimersheimer Landskrone Spätburgunder B48 Großes Gewächs fra Weingut Nelles afslører, at der er tale om en speciel vin. Funklende som det lange guldhorn fundet af Kirsten Svendsdatter i 1639 … lang tid senere end 1479, hvor vinhuset Nelles oprindelig blev grundlagt.

Vi tager med denne og næste vin Heimersheimer Burggarten Spätburgunder B52 Großes Gewächs dermed hul på sidste del af testen af vinene fra Weingut Nelles … nogle af de perler, som den gode Mads importerer og forhandler i sin lille vinbutik Højbjerg Vine i Aarhus.

Denne Heimersheimer Landskrone Spätburgunder B48 er lavet med druerne fra marken Landskrone, der drives fuldstændig økologisk og hvor markerne alene gødes med staldgødning, halm og organisk humus kompost.

Vinen er lavet helt traditionelt, hvor druerne først afstilkes 100% med en efterfølgende traditionel maischegärung med maceration forholdsvis koldt over 3 dage, en kølig spontangæring og efter endt fermentering lagring på barriques. Vinen er efterfølgende lagret 18 måneder på franske barriques, heraf 2/3-dele brugte barriques og 1/3-del nye.

I glasset er vinen okay transparent, måske lidt mere farve end en gennemsnitlig Ahr Spätburgunder og heller ikke sådan teglfarvet, men mere over i de mere bordeauxrøde nuancer. Men i næsen kommer der sgu lokkende, fængslende, sensuelle dufte.

BOM … den rammer duftmæssigt lige ind i hjertekulen med en overbevisende og tydelig Ahr karakter, røg, let, moden og intens frugt, lidt brændt, klar fadaftryk med lidt sødlige elementer. Der er godt med røg, frugten er hindbær, tranebær og kirsebær, måske oss’ lidt rød rabarber, men der også urter, nærmest lidt af hvert fra mit urtebed i haven, vanilje, kanel, karamel og virker samtidig lidt organisk og landlig … og er bare også afdæmpet balanceret.

I munden er der masser af frisk, tør frugt med lidt bitterstoffer og det virker som om, at der er fest i frugtboden. Det er frisk ung Pinot, stram, ren, rask og livskraftig frugt, men alligevel bliver det afrundet af svag sødme, afbøjede tanniner, brændte og røgede noter, så ingen får skrammer af hjørner eller kanter. Vinen har dig i et fast greb og der er ingen tvivl om, at mere alder vil gøre den endnu bedre, men allerede nu er det kongevin … stjernegodt og langt mere rank end guldhornene fra Gallehus.

Forhandles af Højbjerg Vine, hvor en flaske koster 389 kr.

Vinanmeldelse 6/7