2016 Spioenkop Wines, Riesling, Elgin, Sydafrika

2016 Spioenkop Wines, Riesling, Elgin, SydafrikaDenne 2016 Riesling fra Spioenkop Wines er flere steder udråbt som en af de bedste tørre sydafrikanske Riesling vine …. og den smager fandeme også freaking, for søren, også sindsygt godt.

Spioenkop Wines ligger omkring 10 kilometer syd for den lille by Grabouw i Elgin området i Sydafrika. Vinhuset er grundlagt i 2008 af belgieren Koen Roose sammen med hustruen Lore aka Hannelore Vandenaweele. Koen er tidligere ingeniør og sommelier … og – som han selv siger – en smule skør. Han går gerne sine helt egne veje, men hans mål er at lave sexede, elegante og unikke vine.

Koen Roose er dog ikke eneste ejer, idet vinhuset er købt med en belgisk investorkreds i ryggen, bl.a. Pieter Cloet, Jacques Bughin og Dobbelaere familien.

Inden Koen grundlagde Spioenkop Wines, så havde han arbejdet hos Francois Naudé på l’Avenir i Stellenbosch, på Tokara Wine Estate og på Chantal Lescure i Bourgogne og således lært både nye og gamle, traditionsrige metoder til vinproduktion.

Samlet købte Koen 47 hektar jord ved etableringen, men ikke samtlige 47 hektar er endnu tilplantet med vinstokke. Han startede med at tilplante 10 hektar, men i dag er det nok mere. Koen har forsøgt at plante hver druesort på forskellig jord … lige præcis den undergrund, som Koen egner sig bedst til sorten.

Hans tilgang er ellers minimal indgriben og en anderledes tilgang end mange af de andre lokale vinavlere. Som et godt eksempel, så beskærer Koen sine vinplanter en måned tidligere end nogen anden, hvilket de andre avlere ryster på hovedet af, da planterne dermed er i større risiko ved eventuel frost. Koen er dog ret skråsikker i sine metoder og mener det giver stokkene mere ro og dermed bedre druer i den sidste ende.

Navnet Spioenkop – som reelt på afrikansk betyder udkigbjerg – er hentet fra den sydafrikanske historie og bjerget, som i dag er kaldt Spion Kop aka Spioenkop.  Ved bakken og langs Tugela floden blev der under Boer krigen den 23-24. jaunar 1900 udkæmpet et stort slag mellem Den Sydafrikanske Republik og de britiske styrker for befrielsen af byen Ladysmith.

Spioenkop Wines har endda opkaldt 2 af deres serier af vine efter denne begivenhed, nemlig serien 1900 samt serien Tugela … selvom slaget jo fandt sted i den østlige del af Sydafrika tæt på Durban og således langt fra vingården. På etikkerne til vinene finder man samtidig også et billede af en af de gamle kanoner fra slaget.

Vinene på Spioenkop Wines er som sagt opdelt i 3 serier, Spioenkop Range, 1900 Range og Tugela River Range. Denne Riesling er fra den første serie, men jeg har ingen oplysninger om produktionen, så derfor springer vi direkte ind i mine smagsnoter.

WOW … fik sgu lige lidt Mosel Willi Schaefer deja vu, for sikke da en lækker Riesling fætter med masser af petroleum, et stykke gammelt benzinvædet tvist, en håndfuld flintesten, ingefær, kvæde, syltede citroner og honningmelon. Det er en helt vild aroma, så forførende, æterisk, let og selvom der er tunge petroleum skyer, så svæver denne igennem, henover og ovenover. Vildt.

Smagen overrasker med at være både tyng, rank, sart, sur og bare så præcis … nærmest lidt bævrende, forsigtig uden egentlig at kende sine egne styrker. Det er citronsaft, som ikke bliver helt surt og så er den samtidig knastør. Det hyler af stringent og let væske, en lille kæk grape bitterhed og en vin, som samtidig skriger efter lidt mad. Det er en kongevin.

Vinen forhandles af Winelovers.dk, hvor en flaske koster sølle 159 kr., men pt er udsolgt. En ny container med vinen er dog på vej til Danmark.

Vinanmeldelse 6/7