2018 Voerzio Martini, Langhe Arneis Bricco Cappellina, Piemonte, Italien

2018 Voerzio Martini, Langhe Arneis Bricco Cappellina, Piemonte, ItalienI den nordlige del af La Morra i Piemonte – med naboer som Andrea Oberto og Roberto Voerzio – finder vi Voerzio Martini Societa’ Semplice Agricola. Og derfra starter vi med at smage denne hvide Langhe Arneis Bricco Cappellina.

Voerzio Martini er grundlagt i 2012 og drives af Mirko og Federica Martini … et ungt tvillingpar. Det var deres far Piero Martini, som købte vingården til sine børn af Gianni Voerzio, som ikke havde nogle arvinger og ville gerne se sin vingård blive drevet videre.

Gianni Voerzia havde tidligere drevet vingården sammen med sin broder Roberto, men de havde i 1986 besluttet af dele vingården op i to, da de hver især havde egne idéer til deres vine. Roberto Voerzio, er vel i dag én af de mest hypede producenter i Barolo området og hans vine koster spidsen af en jetjager.

I øvrigt driver Robertos nevø Alberto Voerzia også en vingård omkring 800 meter fra Mirko og Federica Martini. Så Voerzio navnet er således berømt i Barolo, som derfor var det også meget naturligt, at Martini tog den tidligere ejers navn med sig, da de overtog vingården og derfor hedder vinhuset i dag Voerzio Martini.

I de første år hjalp Gianni Voerzio de unge mennesker som en slags konsulent, men siden 2015 har Mirko og Federica Martini selv stået for driften og produktionen af vinene.

Voerzio Martini har samlet 12 hektar vinmarker, og de bedste marker er markerne La Serra, Cerequio og Boiolo … de to første marker, som også er grundstenen i produktionen hos Roberto Voerzio. Parcellen på Cerequio blev dog først købt i 2018.

Her smager vi først Voerzio Martinis Langhe Arneis Bricco Cappellina, hvor Arneis druerne selvfølgelig kommer fra marken Bricco Cappellina i Roero.

Arneis er – hvis du spørger mig – en noget overset druesort, som giver nogle fantastiske vine. Det er en lokal drue omkring Roero og for 20 år siden var druen tæt på at forsvinde. Men nogle af de gode producenter reddede druen og i 1989 fik Arneis endda sin egen DOC appellation. Men den har bevaret sit kælenavn … for druen kaldes Barolo Bianci.

Og netop Gianni Voerzio har tidligere været én af de producenter, som har lavet vin på Arneis, nemlig fra vinstokke på den 4,5 hektar store vinmark Bricco Cappellina … og det er Mirko og Federica Martini fortsat med.

Langhe Arneis Bricco Cappellina er lavet med en 12 timers cryomaceration, altså en teknik hvor de knuste druer holdes ved lab temperatur før gæring for at give mulighed for udvikling af flest mulige aromaer. Hos Voerzio Martini holdes temperaturen nede med tøris.

Derefter er mosten gæret ved lave temperaturer i rustfrie ståltanke, hvor vinen også hviler en periode inden aftapning på flaske og frigivelse.

Dejlig fyldig næse, men slet ikke eksplosiv … men i stedet en lille forsigtig og afdæmpet aroma med pærer, fersken, en smule appelsin, citroner, karamel, mandler, kørvel, blomsterblade og pollenstøv. Den er en smule parfumeret, men virkelig blid og behagelig.

I munden er der godt med lemon, syltede citroner … er frisk og pågående, har en vis fylde med nærmest tropiske frugter, pærer og abrikos, salte mineraler, kalk og lang eftersmag. Syren bliver aldrig helt vild, men Arneis overrasker tit meget positivt … og det er også tilfældet med denne Langhe Arneis Bricco Cappellina.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 149 kr., mens prisen ved køb af 3 flasker er 119 kr.

Vinanmeldelse 5/7