2013 Suavia, Acinatium Recioto di Soave, Veneto, Italien

2013 Suavia, Acinatium Recioto di Soave, Veneto, ItalienVi slutter lige besøget hos Suavia i den søde afdeling med husets 2013 Acinatium Recioto di Soave, der selvfølgelig er lavet på 100% tørrede Garganega druer.

Men i modsætning til de fleste andre vinhuse, som både høster Suavia druerne tidligere og omvendt tørrer druerne længere. Druerne bliver nemlig høstet i den første del af september og tærer derefter 6 måneder i store kasser … og først derefter presses druerne efter 30% af vægten er forsvundet.

Den alkoholiske gæring sker på egefade alene med druernes naturlige gærceller og gæringen sker ved 14-16 grader og varer 25-30 dage. Der sker ingen malolaktisk gæring, men vinen lagrer i stedet 24 måneder sur lie i egefadene. Derefter overføres vinen til ståltanke, hvor den lagrer yderligere 12 måneder inden let filtrering og aftapning på flaske … og så yderligere 12 måneders lagring.

Den tidlige høst kan næsten fornemmes i næsen, hvor syrligheden klart fornemmes … klart ikke så candysød som fx Pieropans Recioto. Men samtidig har vinen en fantastisk dybde, masser af intensitet med nødder, blomster, tørrede abrikoser og nektariner.

Jeg elsker sgu hvordan, at de får masser af sødme og så alligevel masser af syre frem … spiller fantastisk sammen.

Smagen er i samme boldgade med et utroligt samspil mellem intens sødme og en ren, klar syre. Det er saltede og ristede nødder, tørret abrikos, akaciehonning og søde krydderier. Det er en fed, cremet og bare lækker dessertvin med en smuk og forførrende syre. Like it a lot.

Forhandles af Otto Suenson, hvor en flaske på 37,5 cl koster 229 kr.

Vinanmeldelse 5/7