2016 Suavia, Le Rive, Veneto, Italien

2016 Suavia, Le Rive, Veneto, ItalienDet vinøse højdepunkt ved den lille smagning hos Azienda Agricola Suavia blev klart denne Le Rive, som er en 100% Garganega vin, som jeg ikke tidligere havde smagt, men som Jan havde smagt før og endda fortsat har liggende i sit vinkøleskab.

Druerne kommer fra marken Le Rive, som ligger på skråningerne lige udenfor Fittà by og høstes forholdsvis sent. Normalt høstes druerne i slutningen af september, men til Le Rive vinen høstes de en måned senere, altså sidst i oktober måned.

Høsten sker manuelt og derefter presses de hele klaser med overmodne druer, hvorefter 30% af vinen gærer i egefade, mens de resterende 70% gærer i rustfrie ståltanke omkring 20 dage ved 15-18 grader.

Efter endt fermentering sker der malolaktisk gæring af vinen i egefadene. Så lagrer de to dele i 15 måneder sur lie … fortsat på henholdsvis egefade og i ståltanke.

Først derefter blendes vinen og lagrer så yderligere 15 måneder I rustfrie ståltanke, hvorefter aftapning på flaske så sker. Og så lagrer vinen endnu 12 måneder på flaske inden frigivelsen.

Og hvor dufter Le Rive da herligt … røget, har nogle ristede elementer, meget intens og dyb næse, ganske aromatisk med ananas, abrikos, citron, tørret appelsin, lidt sødme, akaciehonning, bivoks, fennikel, urter, vanilje, tobak og mineraler. Det er virkelig en kompleks og lækker næse, som bare giver og giver … en vin, som opfordrer til fordybelse.

I munden er vinen rund, fed og cremet. Der er lidt sødme – salte mineraler – tørret abrikos og virkelig fyldig, saftig og intens. Der er en friskhed og sprødhed over vinen, men fedmen og aftrykket fra egefadene har dog en tendens til at overdøve syren, men vinen har en fantastisk længde i eftersmagen med pæn mineralitet  … og jeg er sgu fan.

Forhandles af Otto Suenson, hvor en flaske koster 209 kr.

Vinanmeldelse 6/7