2013 Tyler Winery, Pinot Noir, Californien, USA

2013 Tyler Winery, Pinot Noir, Californien, USASplitte min bramsejl for en lækker vin, ville kaptajn Haddock nok ha’ sagt. Og jeg siger det også … denne Pinot Noir fra unge Justin Willet på Tyler Winery er fantastisk, splitte mine bramsejl.

Bramsejl er i øvrigt – for alle landkrabber – det råsejl, der føres på mastens øverste stang, som også meget passende hedder bramstangen. Men det er vist en anden historie.

Bag Tyler Winery finder vi den unge Justin Willet med mellemnavnet Tyler. Han er simpelthen vinhuset Tyler Winery, som ikke selv ejer vinmarker, men har lejet en række marker, som leverer druerne til husets lidt unikke vine.

Justin Willet har ingen formel uddannelse inden for vin. Han studerede kunsthistorie og arkitektur og gjorde også sine studier færdige, inden han valgte han at gå i lære hos en mindre vinproducent i Santa Rita Hills.

I løbet af denne periode udviklede han sine egne ideer, hvorfor han startede sit eget vinhus under navnet Tyler Winery. Begyndelsen var svær, fordi hans stil var så meget anderledes, end man var vant til i den californiske vinverden, men gradvis fik flere og flere øjnene op for kvaliteten i hans vine, og i dag serveres de på adskillige af USA’s førende restauranter.

Som nævnt ejer Willet ikke selv en eneste parcel, men har lejet sig ind på nogle af de bedste marker med gamle vinstokke i Santa Barbara County.

Han tramper selv vinmarkerne tynde og følger dyrkningen på nærmeste hold. Han er også med i kælderen, hvor kun det bedste druemateriale indgår i de rene og elegante vine på enten Chardonnay eller Pinot Noir.

Tyler Winery laver 12 forskellige vine fra samlet 2 parceller fordelt på 7 forskellige vinmarker og den årlige produktion ligger på omkring 5.000 kasser vin.

Denne Tyler Winery Pinot Noir ser umiddelbart ud til at være husets entry-level vin, som i denne årgang 2013 er den vin, som Justin har lavet fleste flasker af … 2.200 kasser. Druerne kommer fra marker i både Santa Maria Valley og Santa Rita Hills og vinen er lavet med så lidt indgriben i produktionen som muligt og har også kun lagret ganske lidt på egefade,

Og mon diablo for en lækker vin … næsen er forførende, let og svævende med blomstersymfonier, sæbe, lette bær, hindbær, lyse blommer samt en pirrende, blomsterrig syre, lidt eg, diskret kanel, bacon og florlette animalske aromaer samt syrlige drops. Uha, hvor vi svæver på en sky.

Smagsmæssigt ren, frisk frugt. Det er nærmest sprødt med en helt fantastisk friskhed. Igen er der blomstersæbe (uden der står sæbebobler ud af munden på dig), hindbær, ribs, peber, enebær og tørhed. Let, feminint, skarpt og smuk. Det er som at få en kølig, havbrise i hovedet … man liver sgu helt op. Det smager sindssygt godt.

Forhandles af Vinpusheren, hvor en flaske koster 399 kr.

Vinanmeldelse 6/7