2009 Weingut Alzinger, Dürnsteiner Riesling Federspiel, Wachau, Østrig

#rieslingrocks kan man roligt sige om næste vin … nemlig en 2009’er Dürnsteiner Riesling Federspiel, som kommer fra Weingut Alzinger, som holder til ved bredden af Donau floden ved svinget Oberloiben syd for Dürnstein i vinområdet Wachau i Østrig.

Vinhuset er reelt grundlagt af Leo Alzinger Senior, der i midten af 1970’erne overtog vingården fra sine forældre. De første mange år solgt Leo blot druerne til Weingut Dinstlgut Loiben i området … præcis som hans forældre havde gjort gennem en menneskealder.

Men i 1983 besluttede Leo at producere og sælge egne vine. Han havde en klar overbevisning om, hvordan vinene skulle laves og ville lave stilfulde, præcise, klare, ligefremme og livlige vine. Og den opskrift har han fulgt lige siden.

I dag fået Leo dog hjælp fra sønnen Leo Alzinger Junior, som er uddannet vinmager fra skolen i Klosterneuburg og bl.a. har stået i lære hos den legendariske kældermester Hans Günter Schwarz hos Weingut Müller-Catoir.

Far og søn har samlet omkring 10 hektar vinmarker, hvor de dyrker Grüner Veltliner samt Riesling … kein mehr! Og det giver basis for en lang række vine, hvoraf denne Dürnsteiner Riesling Federspiel er husets entrylevel vin på Riesling.

Men lidt af en vin, som overraskede mig ganske meget, for den byder i næsen på masser af petroleum … dufter faktisk rigtigt godt med god intensitet, finesse og driller elegant næsehårene. Der er både grape, abrikos, grønne æbler, citrus, en våd vaskeklud, timian, grønne urter samt en lommefuld sten.

Smagen er meget ren, stringent, præcis … nærmest med en syrerig jernnæve, men også en smule fylde og varme. Den er næsten omklamrende lækker og det er virkelig god Riesling.

Købt hos Wineboutique.dk, hvor en flaske koster 149 kr.

Rating 6/7