2014 Clos du Tue-Bœuf, Rouillon, Loire, Frankrig

2014 Clos du Tue-Bœuf, Rouillon, Loire, FrankrigDe røde vine fra Loire er ofte underrepræsenteret på de danske vinforhandlers hylder, men flere og flere er ved at få øjene op for disse flotte, rene og ofte friske vine. Og hér har vi netop fat i en af slagsen, nemlig vinen Rouillon fra vinhuset Clos du Tue-Bœuf.

Vinhuset ligger ved byen Les Montils i Cheverny regionen i Loire-dalen, og drives af brødrene Jean-Marie og Thierry Puzelat. Familien har været vinbønder i Les Montils gennem generationer, og begge brødre er uddannede vinmagere. I 1990 overtog Jean-Marie driften på Clos du Tue-Bœuf efter faderen og i 1994 tilsluttede Thierry sig også familieforetagendet.

Indtil Thierry tilsluttede sig havde vingården altid solgt druerne til store producenter, men det ændrede Thierry. Man begyndte at lave og flaske egne vine, og driften blev også i 1996 omlagt til økologisk drift. Thierry Puzelat havde nemlig året forinden mødt både François Dutheil fra Chateau Sainte-Anne i Bandol samt Marcel Lapierre, som lavede flotte, flotte vine uden sprøjtning eller tilsætningsstoffer, og det havde overbevist Thierry, at dette også var vejen for Clos du Tue-Bœuf.

I 1993 var Cheverny også blevet en officiel appellation AOC. Det betød, at vinene – for at bære navnet AOC Cheverny på etiketten – skulle være lavet på druerne Gamay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec eller Pineau d’Aunis for de rødes vedkommende og Sauvignon Blanc, Chenin Blanc eller Chardonnay for de hvides vedkommende.

Imidlertid havde brødrene på Clos du Tue-Bœuf også andre gamle og lokale sorter som fx Grolleau, Menu Pineau eller Pinot Meunier, som faderen havde passet og plejet hele hans liv. Det er druesorter, der sammen med andre druer som fx Meslier and Romorantin bare er typiske for Loire, men som med AOC statussen i 1993 nu blev nægtet i de officielle vine fra området og derfor faldt i efterspørgsel. For mange vinavlere betød det, at disse sorter blev opgivet.

Det var Thierry ikke tilfreds med, og for at modvirke denne triste udvikling og redde de “dømte” druesorter besluttede Thierry i 1999 at oprette et negociantfirma, hvor han opkøbte disse druer fra Clos du Tue-Bœuf og andre økologiske og biodynamiske vinavlere, og så vinificere vinene under eget navn Thierry Puzelat. Dermed havde de lokale avlere et alternativ til de lokale kooperativer eller at opgive de gamle druesorter.

Senere tilsluttede venen Pierre-Oliver Bonhomme Thierrys negociantfirma, hvorved firmaet egne tilhørende vinmarker blev udvidet fra 3 til 6 hektar. Negociantfirmaet ændrede samtidig navn til Puzelat-Bonhomme, og de laver sammen en lang række at små og meget spændende mikro-cuvéer. Puzelat-Bonhomme køber druerne fra yderligere 10 hektar vinmarker, som enten er økologiske eller biodynamiske.

I det hele taget er Thierry lidt af en ildsjæl. Han har også grundlagt en none-profit organisation kaldet Association Amitié Argonne, som hjælper deltid vinavlere med beholde deres lokale druersorter fra at blice udryddet, og nogle af Thierrys vine kommer således fra marker, som vedligeholdes af foreningen Amitié Argonne.

Derudover har Thierry også åbnet en vinbar kaldet Les Becs à Vin i Orléans, hvor han har samme filosofi. Baren har et udvalg på 100 til 120 forskellige vine, som alle er lavet uden tilsætningsstoffer og fra organiske vinmarker. Og alle flaskerne kan selvfølgelig også købes med hjem.

Nå, men på Clos du Tue-Bœuf har brødrene samlet 14 hektar vinmarker. Og på gården laver de vine under appellationerne AOC Cheverny, AOC Touraine samt nogle almindelige Vin de France vine. Og alle med spændende og kunstneristiske etiketter, som er designet af Thierrys ex-kone Céline Despretz, som er en kendt fransk kunstner. Motiverne er primært inspireret af gamle kilder grotte tegninger og ting fra jernalderen.

Denne Rouillon er en AOC Cheverny vin, som er lavet på 50% Pinot Noir samt 50% Gamay. Druerne kommer fra 20 år gamle vinstokke og med et udbytte på 50 hektoliter pr. hektar. Vinen har efter vinfikation lagret 6 måneder på store demi-muids.

I glasset er vinen ganske let, meget klar og transparent i glasset. Næsen har en virkelig syrlig og ædel note … hmmmm lover godt. Der er skovbund, champignon, bacon, kød, kul, mineralitet, røg og med lidt yderligere luft i glasset kommer der en smule animalske elementer.

Smagen er frisk frugt direkte i fjæset, bitterhed, godt med syre og tanniner, sidder totalt fast på tænderne med den charmerende bitterhed, Det er virkelig godt. Jeg er sgu glad for denne vin.

Forhandles af gladvin.dk, hvor prisen er 138 kr.

Rating 5,5/7 

Skriv et svar