2019 Fattoria Mancini, Impero Blanc de Pinot Noir, Marche, Italien

2019 Fattoria Mancini, Impero Blanc de Pinot Noir, Marche, ItalienByggeaftenen omfattede alene én enkelt hvidvin, men den var så lavet på den røde Pinot Noir drue og det var denne 2019 Impero Blanc de Pinot Noir fra vinhuset Fattoria Mancini.

Vinhuset ligger ved de spektakulære klipper i Focara et par kilometer syd for havnebyen Pesaro helt ud til Adriaterhavet, tæt ved naturparken Monte San Bartolo. Det er en familiedrevet vingård, der er grundlagt i 1861.

Det er i dag seneste generation i form af Luigi Mancini, som står driften af deres i alt 20 hektar vinmarker, der – selvom de ligger helt ud mod kysten – ligger i 350 meters højde og har et kølig mikroklima og en kalkholdig sandstensjord tillader produktion af langlivede vine med en god balance mellem struktur, dybde, friskhed og elegance.

Den vigtigste druesort af Fattoria Mancini er Pinot Noir, som blev  introduceret i dette område i begyndelsen af det 19. århundrede af Napoleons administration og bevaret af familien i fem generationer af vinbønder.

Efter to århundreder med udvikling og tilpasning er denne særlige Pinot Noir nu med rette betragtet som en lokal drue. Men derudover dyrker familien også andre typiske lokale sorter som Sangiovese, Ancellotta og den helt lokale hvide druesort Albanella.

Denne Impero Blanc de Pinot Noir er lavet ved, at de hele klaser først presses nænsomt for at minimere skindkontakten mest muligt og samtidig undgå farveudtræk til vinen.

Druerne presses til, at de har mistet omkring 50% af deres vægt og derefter gærer vinen på fad ved ca. 18 grader og gennemgår så fuld malolaktisk gæring. Efter endt fermentering har den så lagret sur lie 12 måneder på 228 liter barriques.

Det er en vin, hvor du både får duftmæssig fedme og smagsmæssigt masser af stram syre. Næsen er fadfed med vanilje, karamel, fløde og smør,  crème brûlée, lemoncurd,  lakridskonfekt, nødder og virker da egentlig ganske parfumeret. Der er en frugt af bløde pærer, fersken suppleret af en distinkt kalket mineralitet.

Smagen er langt mere slank, for der er sgu godt med syre, hvilket vi jo virkelig godt kan lide. Der er sure citroner, lemon og grape, så det lige snerper i munden på skønneste vis, men det hele ender med en smule sødme, der binder tingene godt sammen. 95 point.

Forhandles af Distinto, hvor en flaske i nyeste årgang koster 379 kr.

Vinanmeldelse 6/7