2018 Quinta dos Roques, Tinto Reserva, Dão, Portugal

2018 Quinta dos Roques, Tinto Reserva, Dão, PortugalAftenens bedste portugisiske rødvin blev denne 2018 Tinto Reserva fra vinhuset Quinta dos Roques, der ligger i Abrunhosa do Mato mellem Mangualde og Nelas i Dão.

Familien har været vinavlere i mange år drives i dag af  Luís og José Lourenço, der er far og søn.

Det var oprindelig Josés bedstefar, der plantede de første stokke på jorden for over 60 år siden og i mange år leverede man druer til det store kooperativ i Mangualde.

Men i begyndelsen af 1980’erne besluttede Luís sig for at lave sine egne vine, da kvaliteten i kooperativet dalede og selvom man en kort periode havde medejer og leverandør til det store Dão Sul-projekt, så  byggede man i 1990’erne sit eget nye vineri.

I dag har Quinta dos Roques omkring 35 hektar vinmarker, hvor omkring 75% er røde sorter som Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro, Tinto Cão og Tinta Roriz, men de resterende 25% er de hvide sorter Encruzado, Malvasia Fina, Bical, Cerceal og Verdelho. Det betyder en samlet årlig produktion på cirka 150.000 liter.

Selvom Luís og José Lourenço står for vinene, så er det et rigtigt familieforetagende, hvor alle er engageret, bl.a, styrer Josés søster styrer administrationen og hver formiddag kommer farmor et par timer og ordner regnskabet.

Denne Tinto Reserva er lavet på et field blend, hvor druerne er opgjort til at være mest Touriga Nacional suppleret med Alfrocheiro, Jaen, Tinta Roriz, Tinto Cão, Rufete og 10% andre sorter … alle sorter plantet sammen.

Alle druerne er efter høst afstilket 100%, mens gæring og maceration er sket i rustfrie ståltanke med udvalgt gær ved 28-30 grader over 14 dage. Efter endt fermentering og presning er vinen lagret 10 måneder på franske barriques.

I næsen er vinen let og blomstret, vild og parfumeret. Det er luftige tulipaner, pollenstøv, lysere bær, jordbær, brombær og lyse blommer suppleret med små nøddeagtige noter, pinjekerner samt let vanilje og mælkechokolade.

Smagsmæssigt er det også en let, floral, blomstret og aromatisk vin med en intens frugt af jordbær, hindbær og lyse blommer og lidt sødbitter lemon. Den har tørre og venlige tanniner, lidt engelsk lakrids … let og utrolig drikkevenlig med seriøs kompleksitet, så Houlberg ender på 93 point.

Forhandles af Vinho, hvor en flaske koster 265 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7