2020 Domaine Inebriati, Thyia, Languedoc, Frankrig

2020 Domaine Inebriati, Thyia, Languedoc, FrankrigVi fortsætter hos endnu en lille biodynamisk producent i Languedoc, nemlig hos Domaine Inebriati – der meget passende betyder beruset – og det bliver med deres 2020 Thyia, som er en ren Syrah vin.

Vinhuset drives af Victor Beau, der er søn af Christophe Beau … og nu ringer der måske en klokke, for Christophe er jo den excentriske vinmager, der driver Domaine Beauthorey i netop Languedoc samt Vinos Vernaculares i Chile.

Han er vild … og han har tidligere holdt en vinsmagning, som jeg og Vinimperiet var med til at sætte op her lokalt. Det kan så I læse mere om i mit indlæg Christophe Beau – den rare, excentriske vinmager på Domaine Beauthorey og Vinos Vernaculares.

Nå, men det var nu hans søn, som vi kom fra … Victor Beau, der i 2010 startede sin egen vingård ved at låne 2 hektar vinmarker fra sin far og egentligt valgte samme vej, nemlig at lave vine alene med økologiske druer fra starten.

Hans vingård ligger i den nordlige del af Languedoc i Pic Saint Loup appellationen mellem Corconne og Vacquières. Siden etableringen har han løbende udvidet den og har i dag 6 hektar vinmarker med vinstokke op til 80 år. I dag drives vinmarkerne – som hos faderen – økologisk og biodynamisk.

På markerne dyrker Victor sorterne Syrah, Grenache, Cinsault, Carignan, Aramon, Terret Blanc og Ugni Blanc.

Her smager vi så Victor Beaus vin Thyia, der er lavet på ren Syrah, der kommer fra 40 år gamle vinstokke. Druerne er høstet med et smerteligt lille udbytte på 20 hektoliter pr. hektar.

Efter høsten afstilkes druerne ikke, men der sker en gæring og maceration af de hele klaser i rustfrie ståltanke over 3 uger, mens vinen derefter er lagret 1 år i tanken uden remontage og alene en let pigeage. Der tilsættes kun forsvindende lidt svovl ved aftapning.

Duftmæssigt er slægtskabet med Christophe tydelig, for vinen har en animalske bio-bio-øko kant, svedig mødding, håndsæbe, stald og så – ganske overraskende – et utrolig let og blomsterrig side, der på ingen måder afslører, at dette er ren Syrah. Her er det fx som om, at Nordrhône ligger på den anden side af månen.

Alligevel har vinen lidt nogle mælkede aromaer med gammel yoghurt, lidt stegeflæsk, der ikke er stegt ret meget og en frugt, der mest giver noget kirsebær, brombær og noget, der kan minde en en god og letparfumeret solcreme … alt på en legende let facon.

I munden har vinen denne typiske bio-bio syrlighed, læskende og lette smag, hvor tanninerne dog er tørre og kommer langt mere frem end i de to foregående Cinsault vine. Her kommer der også peber og tør frugt frem … jordbær, brombær, kirsebær og måske endda lidt grapejuice, som er med til at give denne stringente syre, som bare rummer masser af liv og nerve. 93 point.

Forhandles af Vinimperiet, hvor en flaske koster 210 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7