2015 Au Bon Climat, Pinot Noir Santa Maria Valley K&U Sonder Edition, Californien, USA

2015 Au Bon Climat, Pinot Noir Santa Maria Valley K&U Sonder Edition, Californien, USASelvom forrige Beaujolais er tosselækker, så er denne 2015 Pinot Noir Santa Maria Valley K&U Sonder Edition fra det amerikanske vinhus Au Bon Climat bare lige en tak lækrere.

Au Bon Climat ligger i et bjergrigt område vest for Santa Maria og er etableret i 1982 af Jim Clendenen sammen med Adam Tolmach.

De ville starte en vingård dedikeret til specielt de burgundiske sorter og startede med at leje både vineri og marker, men allerede i 1990 forlod Adam projektet for at starte sig eget projekt, så lige siden har Jim stået for hele driften.

Det var slet i meningen, at Jim skulle være vinproducent. Han er født i beskedne kår i Akron, Ohio i 1950’erne og skulle egentlig ha’ været advokat. Han dimitterede fra University of California Santa Barbara med høje hædersbevisninger i Pre-Law i 1976.

Men efter eksamen overbeviste et måneders ophold i både Bourgogne og Champagne ham om at prøve en karriere inden for vin i stedet for at fortsætte til selve advokatstudiet. Derfor skiftede han omgående spor og i høsten i 1978 startede han som assistent på Zaca Mesa Winery, hvor han arbejdede i 3 år.

Derefter arbejde Jim på vingårde i både Australien og Frankrig inden han i 1982 vendte tilbage til staterne og startede Au Bon Climat. Og lige siden har vingården haft forrygende succes, hvilket bl.a i 1989-90 medførte, at Au Bon Climat var på Robert Parkers korte liste over bedste vingårde i verden og at vingården i 1991 blev udvalgt af Oz Clark som én af de 50 bedste producenter af moderne klassiske vine i hele verdenen.

Siden har Jim Clendenen fået et utal af prise, bl.a. kaldte det tyske vinmagasin Wein Gourmet ham i 2004 for Verdens Vinmager og i 2007 blev Jim også optaget i James Beard Foundations Who’s Who of Food and Beverage in America. Udmærkelser bugner simpelthen, når man snakker om Au Bon Climat.

I dag laver Jim omkring 50.000 kasser vin årligt og druerne kommer fra flere af de mest ansete vinmarker på Central Coast … primært i Santa Barbara County.

Det omfatter Jims egen 40 hektar store mark Le Bon Climat Vineyard og ellers legendariske marker som Bien Nacido Vineyard i Santa Maria Valley, Sanford & Benedict Vineyard i Santa Rita Hills, Los Alamos Vineyard i Santa Barbara County og San Luis Obispo County’s Talley Vineyard.

I år 2000 introducerede Jim Clendenen et nyt tiltag under navnet The Clendenen Family Vineyards. Her eksperimenteres der blandt andet med mindre kendte druesorter, hvilket der kommer nogle anderledes og ganske interessante vine ud af, bl.a. har han fået kæmpe anerkendelse for hans vine på italienske sorter, især hans Nebbiolo med 5 års fadlagring.

Denne Pinot Noir Santa Maria Valley K&U Sonder Edition er købt i Tyskland og dermed en K&U Sonder Edition fra Weinhalle, hvor alle K&U special editions altid er specielle vine, som ikke er tilgængelige fra vingården selv.

Hos Au Bon Climat læner vinen sig dog op ad deres normale Pinot Noir Santa Maria Valley, hvor Pinot Noir druerne kommer fra de to marker Bien Nacido og Runway. Vinen gærer i store 5 tons åbne top gæringskar med løbende punch-downs og bagefter en presning.

Derefter er vinen lagret 24 måneder i franske egetræsfade fra François Frères, hvoraf 50 % nye. Minimal klaring og ingen filtrering ved aftapning.

WAUW … sikke en aroma … har et fadpræg på en kølig facon. Der er mælkechokolade, vanilje, let urtet, men for pokker en æterisk, luftig i stilen, har kanel, dekadente noter med mahogni og teaktræsolie, lidt jordbær, hindbær, ribs, grafit, røg og på ingen måder amerikansk i noterne, men moden, let og overjordisk. Mums.

Hvor er det smagsmæssigt blødt, men igen på denne nærmest kølige måde … bare så blød og cremet med en god rund syre … samt smelter vitterlig i munden på den mest overbevisende måde. Hvor er det bare himmelsk godt … 97 point.

Pinot Noir Santa Maria Valley K&U Sonder Edition kan – i en nyere årgang 2020  – købes hos Weinhalle, hvor en flaske koster 28€ … og det svarer til 209 kr., hvilket er utrolig billigt. Herhjemme forhandles Au Bon Climat vinene af Kjær & Sommerfeldt.

Vinanmeldelse 6,5/7