2019 Podere San Cristoforo, Carandelle, Toscana, Italien

2019 Podere San Cristoforo, Carandelle, Toscana, ItalienSteffens første vin var denne Sangiovese baserede Carandelle fra Podere San Cristoforo, som ligger lige udenfor byen Bagno di Gavorrano i Maremma i det sydlige Toscana omkring 10 kilometer øst for havnebyen Follonica.

Vingården er reelt fra 1901, men startede først med at lave vine i år 2000, hvor den unge ildsjæl Lorenzo Zonin overtog vingården og der grundlagde Podere San Cristoforo med det formål at lave nogle af områdets mest elegante og intense vine med biodynamisk tilgang som
omdrejningspunkt.

Som en del af den velhavende vinfamilie Zonin havde han både økonomisk støtte og knowhow i ryggen til at kunne satse 100% kompromisløst fra første færd. Det har gjort, at han i dag står med en stringent stil i vinene, hvilket er sjældent for så ungt et vinhus.

Lorenzo er en poetisk og hårdtarbejdende ildsjæl, der sætter en ære i at gøre tingene ordentligt. Hvad enten det er i mark eller vineriet er det hele ført med nænsom og kyndig hånd. Det smager man straks i vinene, der aldrig er fadprægede eller overgjorte, men mere saftige, elegante og intense udgaver af Sangiovese fra det sydlige Toscana.

Vingården har samlet 45 hektar jord, men deraf er alene 15 hektar vinmarker. De øvrige hektarer er tilplantet med oliventræer, korn og solsikker. På vinmarkerne dyrker Lorenzo primært Sangiovese, som dækker 10 hektar af markerne, men derudover lidt Petit Verdot, Syrah, Vermentino og Trebbiano.

Markerne er godt stenede og begunstiget af de kolde briser fra Middelhavet. De dyrkes samtidig biodynamisk, bl.a. med økologisk kompost, der øger livet i jordbundens gennem udvikling af diverse mikroorganismer, og det mener Lorenzo giver nye elementer til vinen.

Siden starten har han haft fokus på biodynamisk vinbrug, men derudover sigter han efter elegance og renhed i sine vine, et sats der har bragt hans vine ind på de bedste restauranter i verden, men også på vinkritikernes yndlingsliste.

Samlet laver Lorenzo 4 forskellige vine, nemlig den hvide Luminoso Blanc samt de røde … en ren Petit Verdot samt de to Sangiovese baserede Amaranto og denne Carandelle.

Carandelle er Lorenzos top Sangiovese. Vinen er fra lidt ældre vinstokke end indgangsvinen Amaranto og høstet med et udbytte på 35 hektoliter pr. hektar. Gæringen er sket i rustfrie ståltanke over 7 dage med druernes naturlige gærceller, derefter malolaktisk gæring og så er vinen laget 10 måneder på gamle franske barriqus. Der er lavet 9.100 flasker af vinen i denne årgang.

I næsen finder jeg lidt kødfulde og mælkede noter, tørret kød, morellokirsebær, hindbær og solbær … masser af frugtsmag og endda nærmest saftig og svulmende i aromaerne. Der fanges også lidt rå champignon, lakrids og en lækker direkte og ukompliceret italiensk syre.

Smagsmæssigt er det en rigtig blød, rund og saftig Sangiovese, hvor sødmen kommer hurtigt frem sammen med blåbær, søde kirsebær samt lidt bitter lemon og tonicvand. Vinen har en mørk, blød, næsten læskende smag, hvor den bare løber let igennem halsen med fin og kærtegnet elegance. 93 point.

Forhandles af Vinova, hvor en flaske koster 200 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7