2020 Domaine de Gouye, Saint-Joseph Vieilles Vignes, Rhône, Frankrig

2020 Domaine de Gouye, Saint-Joseph Vieilles Vignes, Rhône, FrankrigI vor spændende smagning af nogle af Vinovas bedste vine var denne, fine Saint-Joseph Vieilles Vignes 2020 fra Domaine de Gouye den næste i rækken.

Domaine de Gouye drives af vinmageren Philippe Desbos og ligger ude på landet ved Saint-Jean-de-Muzols lidt vest for Grabouillère og lidt nord fra producenten Guy Farge.

Vingården har en betagende udsigt over Rhône flode og den berømte Hermitage høj mod øst, mens husets marker ligger tæt på gården højt hævet over den lille landsby Saint-Jean-de-Muzols.

Philippe Desbos er 3. generation på Domaine de Gouye, som i dag fortsat drives efter de gamle traditioner. Således er fx vinstokkene  bundet op med strå og den eneste lyd man hører – udover en svag brise i træerne – er lyden af Philippes hest Ramses, der godmodigt trækker ploven mellem de stenfyldte rækker af vinstokke.

Alt hos Domaine de Gouye følger økologisk tilgang og de ældgamle traditioner, men ikke for at følge en romantisk forestilling, men fordi, at det fortsat er den mest effektive måde at gøre det på, siger Philippe Desbos selv.

Også i familiens vinkælder er alt gammelt … fx den gamle, men fortsat aktive, vertikalpresse fra 1886, som fortsat står klar til næste høst af de håndplukkede Syrah druer.

Hele familien samt en stribe venner hjælper til med høsten, til presningen i den gamle presse og efterfølgende fodtrædning i de store gæringskar. Vinene er nok også det tætteste, som du kommer på uforfalsket, gammeldags Syrah fra Saint-Joseph.

Nogle af markerne stammer fra hans nu pensionerede nabo Saint-Joseph legenden Raymond Trollot, der dog også solgte nogle af sine marker til Pierre Gonon. Alt klares økologisk og traditionelt, bl.a. med helklasegæring på vildgæren og lagring i tanke eller gamle egetræsfade.

Produktionen er forsvindende lille, hvilket også har gjort vinene til et kultagtigt tilløbsstykke, når de frigives på Domaine de Gouye.

Denne Saint-Joseph Vieilles Vignes er selvfølgelig ren Syrah, der kommer fra mindst 50 år gamle vinstokke. Marken er placeret lige udenfor vinkælderen og har en jordbund af nedbrudt granit. Vinen er gæret i hele klaser og fodtrådt i åbne trækar, inden pulpen så er presset i den gamle vertikalpresse. Lagring sker på gamle fade i 16 måneder.

Duftmæssigt er det også NordRhône … men bare – som også hos Gonon – mere luftig og let. Der er fortsat sorte oliven, baconfedt, mejeri, peber, blåbær og hindbær, men frugten virker forholdsvis luftig og lys … men også masser af blomster og en vis saftighed.

Det gælder også smagsmæssigt, hvor det bliver en let og elegant Saint-Joseph vin, hvor frugten mest er blommer, brombær og lidt hindbær med fremragende koncentration, faste tanniner og man mærker, at den sorte peber lige ligger nedenunder det hele. Den har et venligt og pleasende ansigt, selvom den også strutter af seriøs business. 95 point.

Forhandles af Vinova, hvor en flaske koster 345 kr., mens prisen er 295 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 6/7