2019 Domaine Marcel Lapierre, Morgon Naturals S, Bourgogne, Frankrig

2019 Domaine Marcel Lapierre, Morgon Naturals S, Bourgogne, FrankrigVi sluttede den lille Beaujolais smagning med en 2019 Morgon Naturals S fra Domaine Marcel Lapierre og den blev også helt klart min favorit denne aften.

Domaine Marcel Lapierre ligger som forrige vinhus i byen Villié-Morgon. Historien om vinhuset startede dog allerede tilbage i 1909, hvor Michel Lapierre kom til Villié-Morgon, hvor han slog sig ned sammen med sin hustru Annette og i staten arbejdede som kældermester på Domaine Les Chênes. Det blev dog parret søn  Camille Lapierre, der sammen med sin far startede med at arbejde i markerne og lavede lidt vin … som de dog solgte til det lokale kooperativ i Fleurie.

Men Camille forsøgte dog samtidig at lave et direkte til bistroer i Lyon og Macon … dengang på tønder, men altså allerede visionært, men det var dog sønnen Marcel Lapierre, som i 1958-59 begyndte  selv at tappe vin og sælge den under sit navn. Han startede også med at købe flere vinmarker og udvidede ejendommen.

Marcel overtog selv driften i 1973, hvor han nogle år senere  – efter et møde med forskeren og vinmageren Jules Chauvet – besluttede at vinificere uden SO2 aka svovl. Chauvet blev vel Lapierres åndelige  gudfar og Lapierre samlede en gruppe af kolleger omkring sig, som den berømte amerikanske vinimportør kaldte The Gang of Four, selvom gruppen ret hurtigt talte flere medlemmer.

The Gang of Four kan vel betegnes som begyndelsen på den naturvinsbølge, der i dag har stor indflydelse i vinverdenen, særligt i restauranter og vinbarer i mange større byer.

Marcel Lapierre døde desværre af cancer alt for tidligt som 60-årig i 2010, men sønnen Mathieu og datteren Camille fører trygt arven videre. De har samlet 19 hektar vinmarker, der dyrkes biodynamisk og vinene vinificeres helt naturligt … dog er man begyndt at tilsætte en anelse svovl ved flaskning for vine til eksport.

Denne Morgon Naturals S er lavet med Gamay druer fra 10 forskellige parceller, hvor de sorterede druer først køles ned, før de rammer gæringstanken, hvor man de første dage praktiserer den såkaldte maceration carbonique, hvor farve og aroma trækkes ud i mosten under kulsyretryk, inden den alkoholiske gæring.

Mosten forvandles til vin uden fremmede gærstammer, næsten uden omrøringer, uden svovl og altid uden kemiske tilsætningsstof, chaptalisering, tilsætning af enzymer, forsuring eller andre input fra den stadigt voksende liste over mulige manipulationer i kælderen.

Efter ende fermentering er vinen lagret 9 måneder i 3-14 år gamle fade, hvor vinen samtidigt klares naturligt. Herefter sammenstikkes den endelige cuvée i rustfrit stål hvorefter vinen tappes på flaske uden filtrering, men med en minimal svovltilsætning for lige at reducere flaskevarians.

Duftmæssigt har vi lige løftet elegancen et niveau, meget elegant og nærmest burgundisk stil med grøntsagsfond, blomsterkompot samt en omgang solcreme og fynkyness på stranden. Det er legende let og fint med kirsebær, hindbær, lidt beaujolaiskrop, landlig, animalsk hestestald og måske endda lidt feminin.

I munden er det en meget koncentreret saft på en både kødfuld og alligevel luftig, let, fin og svævende måde. Har denne lidt nærmest burgundiske og aromatiske smag, der er koncentrat af kirsebær og hindbær, en meget sprælsk syre, super elegance og balance samt stor saftighed.

Forhandles af Løgismose, hvor en flaske koster 266 kr.

Vinanmeldelse 6/7