2019 Fortant, Chardonnay Terroir Littoral, Languedoc, Frankrig

2019 Fortant, Chardonnay Terroir Littoral, Languedoc, FrankrigDer var mere vin på vej i vinglasset og næste vin var en 2019 Chardonnay Terroir Littoral fra vinhuset Fortant, der ligger i byen Sète helt ud til Étang de Thau … saltlagunen lidt syd for Montpellier helt ud til Middelhavet.

Vinhuset Fortant drives af Skalli-familien, der oprindelig stammer fra Algeriet, hvor Robert-Elie Skalli allerede i 1920’erne lavede vin på druer fra vinstokke, som han havde købt i Sydfrankrig … sorter som Carignan, Cinsault, Grenache samt Alicante og plantet i Oran-, Mascara- og Aïn Témouchent regionerne i Algeriet.

Sammen med hans søn Francis producerede de fyldige, generøse algierske vine bl.a. takket være meget lave udbytter.

Det var Francis, som i 1961 etablerede sig  i Frankrig med hele familien. Med base i Sète grundlagde han – sammen med sønnen Robert – Les Etablissements Skalli, der i første omgang alene skulle modtage og sælge vine, der ankom fra Algeriet.

I 1974 overtog Robert driften og i starten af 1980’erne ændrede han navnet på vinhuset til Les Chais du Sud og startede en negociant virksomhed med vine fra uopdyrkede områder i Sydfrankrig.

Det fik ekstra fart efter 1982, hvor Skalli familien købte en vingård i Napa Valley i det nordvestlige Californien. Inspireret af vinene på Dollarhide Ranch vineyard, så besluttede Robert, at han også ville overbevise vinproducenter i Languedoc om, at de skulle producere enkeltdruevine og at plante nye druesorter som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon.

Robert krydsede Languedoc regionen for at overbevise avlerne om at sigte efter kvalitet og plante de nye druesorter til enkeltdruevine. Med hjælp fra engagerede partnere og vinavlere lykkedes det Skalli familien at skabe originale franske enkeltdruevine til en favorabel pris. Det satte en lille revolution i gang.

Dermed blev Les Chais du Sud en stor negociant virkomhed med base i de gamle lagerbygninger i Sète … og da de stammede fra 1877 blev de også senere fuldstændigt renoveret.

Roberts arbejde betød også, at han sammen med en gruppe producenter samt Jacques Gravegeal skabte Vin de Pays d’Oc klassifikationen. Under denne markedsførte Robert Skalli vinene under brandet Fortant aka Fortant de France.

Det skete gennem et partnerskab med Languedoc-Roussillon-regionens vinbønder, som samlet leverer druer fra ikke mindre end 1.500 hektar vinmarker, hvilket gør Fortant til en meget stor spiller i området.

Senere har Skalli familien også indgået et partnerskab med Boisset la Famille des Grands Vins i Bourgogne, som sluttede sig til Skalli for at udbygge deres satsning på vine i det sydlige Frankrig. Derudover har Robert også købt flere vingårde, bl.a. Silène-vingården i Grès de Montpellier området, Maison Bouachon samt Caves Saint-Pierre husene i Châteauneuf-du-Pape og endelig har familien også indgået i partnerskab med Gilardi og etablerer derved også laver vine i Provence.

Fortant laver også en række vine fra kystnære marker … serien kaldes Terroir Littora og det er fra denne serie, at vi nu smager en Chardonnay 2019, hvor druerne kommer fra flere forskellige marker nær Sète. Hver mark er vinificeret separat, presset, gæret i rustfrie ståltanke, men en del er dog gæret og lagret 3 måneder sur lie på franske egefade.

I næsen er det bestemt ikke en overfed Chardonnay, men har dog lidt smørblomster, pærer, citrus, hyld, græs, let brændte noter samt en mineralitet af både kalk og kridt.

Smagsmæssigt klar og ren … lidt til den neutrale side, frisk og lidt hyldesaftagtig suppleret med æbler, grape, citroner og egentlig med fin balance, men en lidt jernet eftersmag.

Vinen forhandles herhjemme af Excellent Wine, men der kan jeg ikke se en pris. Hos Vinello koster en flaske 55,59 kr.

Vinanmeldelse 4/7