2020 Weingut Wöhrle, Lahrer Kronenbühl Gottsacker Chardonnay GG, Baden, Tyskland

2020 Weingut Wöhrle, Lahrer Kronenbühl Gottsacker Chardonnay GG, Baden, TysklandFruen skulle have lidt gæster og det betød, at der skulle lidt hvidvin på bordet. Jeg tænkte, at de skulle forkæles lidt – og så kunne jeg jo samtidig nuppe et stort glas selv – så derfor åbnede jeg denne Lahrer Kronenbühl Gottsacker Chardonnay Großes Gewächs 2020 fra Weingut Wöhrle.

Det er en forkælelsesvin … trust me. Jeg har smagt vinen før, både i årgang 2017, 2018 og 2019 og det smager jättebra, som man vil sige där borta hos vore naboer.

Vinen er – som navnet siger – lavet med Chardonnay druer fra Gottsacker marken, som er den bedste del af Lahrer Kronenbühl … et lille plateau på bakkedraget nord for byen Lahr, hvor den dybe kalkrige jord er med til at give vinene en overdådighed, friskhed og finhed. Marken er af VDP – Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter – klassificeret som Große Lage mark.

Vinen er lavet ved, at druerne først gennemgår en kold maceration i 12 timer. Derefter presses druerne og overføres til træfade for spontangæring på druernes naturlige gærceller.

Omkring 80% af fadene er nye, hentet hos bødkeren Tonnellerie Damy i Bourgogne og vinen har så lagret sur lie – altså med bærmen – omkring 10 måneder med regelmæssig battonage.

Duftmæssigt er 2020’eren lige så eksplosiv og imponerende i næsen, som de øvrige 3 årgange … den er lækker smørfed og så smooth. Det er flødekarameller, brunet smør, vilde blomster, en omgang vanilje, candyfloss og lakridskonfekt samt en tropisk frugt med mango, papaya og abrikos. Det bliver heldigvis aldrig alt for svulstigt, for vinen har også en umiddelbar friskhed, som virker kalket, vulkansk og mineralsk. Det giver igen vinen rankhed, elegance og et nærmest burgundisk udtryk.

I munden glemmer du også al snak om svulstighed, fedme og flomme, for smagsmæssigt er vinen måske nok cremet og blød i starten, men derefter overtager den friske frugt styringen sammen med spændsig syre og kalket mineralitet. Frugten er fortsat ganske tropisk, men dertil kommer en skål sure citroner, let grape. Det er med til at give bid, struktur og rank ryg. Sammenligningen med de burgundske vine er åbenlys … det er sgu elegant og – som jeg lige skred indledningsvis – total forkælelsesvin.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 399 kr.

Vinanmeldelse 6/7