2009 Conterno Fantino, Barolo Mosconi, Piemonte, Italien

Den tredie Baroloproducent vi smagte var Azienda Agricola Conterno Fantino, og det var intet mindre end smagen af himmeriget. Pludselig forstår man alt postyret omkring Barolo. Duft, smag … denne vin har det hele.

Conterno Fantino blev grundlagt i 1982, da Guido Fantino og Claudio Conterno slog deres markbesiddelser sammen og skabte vingården i en tid, hvor ingen ellers regnede Barolo for noget særligt.

Claudio Conterno var blandt de første i Piemonte som gik over til økologisk dyrkning, hvilket gav husets i forvejen storartede vine et bemærkelsesværdigt kvalitetsløft. Guido Fantino er blandt Barolos dygtigste vinmagere, og hans vartegn er ekstremt kraftfulde vine med en underliggende finesse.

I 1987 kom Barolo Sori Ginestra på forsiden af Wine Spectator og så var det internationale gennembrud sikret. Conterno Fantino hører i dag til den ypperste elite af Piemontes producenter. Conterno Fantino producerer adskillige vine af sublim kvalitet, men det er hans uforlignelige Single Vineyard Barolo’er fra markerne Sori Ginestra og Vigna del Gris, der har gjort huset verdensberømt.

Som de øvrige vinhuse denne aften, så er Conterno Fantino beliggende i området omkring byen Monforte d’Alba, hvor vinene i forvejen typisk er meget mørke og maskuline, og det var netop den vinstil, Guido Fantino efterstræbte ved etableringen af vinhuset. Conterno Fantino hører derudover til modernisterne i Monforte d’Alba, en bølge der startede i 1980’erne og hvor målet var, at lave endnu bedre, mere drikkevenlige vine med større koncentration og frugt.

Dette sker ved en begrænsning i udbyttet og anvendelse af små, nye barriques i stedet for de traditionelle kæmpefade (botti). Dette gav sammen med ændrede produktionsmetoder de mørkere og mere tætpakkede vine. Dermed får vinene også ofte ristede toner af fad, røg og tjære, men samtidig også mindre tanninindhold, hvilket betyder at de nemmere kan drikkes i en forholdsvis ung alder.

Vi smagte denne aften to vine fra huset, og den første vin var denne Barolo Mosconi, hvor druerne kommer fra den sydvendte Mosconi-mark, som typisk giver en vin, som er rigere og blødere end de ganske stringente Vigna del Gris og Sori Ginestra. Marken er på 1,3 hektar, og de ældste vinstokke har en alder på 57 år, hvilket suppleres med nyere stokke på lidt over 10 år. Macaration sker alene i 7-10 dage, hvorefter vinen lagrer 24 måneder på franske barriques efterfulgt af 12 måneder på flaske.

Duftmæssigt er der kælder, god med animalske noter, hestestald og nærmest en bæreksplosion, mandler, chokolade og let bacon. Dufter simpelthen så kraftig og intens, at det bare varmer dig om hjertet. Hmmmmmm. Smagen let mørke kirsebær, igen tonsvis af frugt … sindssyg intens, god fyldighed … langt mere fyldig end de øvrige vine so far, selvom der fortsat er godt med tannin. Der er også lidt lakrids eller lidt over i “kongen af Danmark – bolsje”… flot, flot balance … jeg er solgt … dette er bare sindssygt godt. Thumbs Up Big Time.

Vinen forhandles herhjemme af Philipson Wine, men der er Mosconi’en kun tilgængelig i en årgang 2007. Den koster 599,95 kr. ved køb af 12 flasker.

Vinanmeldelse 7/7 

Skriv et svar