2019 Corte Quaiara, Pinot Grigio Amphora, Veneto, Italien

2019 Corte Quaiara, Pinot Grigio Amphora, Veneto, ItalienInden vi lige smagte de 6 øvrige Agricola Franchini vine, så fik jeg også to glas fra vinhuset Corte Quaiara – venner af Gianluca Ceschi – og den første var denne 2019 Pinot Grigio Amphora.

Corte Quaiara ligger lige udenfor den lille by San Giorgio In Salici og drives af Giovanni Montresor, der er vokset op på vingården. Hans familie har været vinbønder gennem 150 år.

Giovanni Montresor havde egentlig valgt en anden vej og boede i Verona, men livet som vinbonde trak alligevel, så derfor overtog han familiens vingård og pustede nyt liv i den, bl.a. med fokus på at dyrke  Pinot Nero og lave vine, der var i stand til at udtrykke ham og den lokale terroir.

Den unge vinmager får hjælp af sin søster Anna … og de har også løbende fået råd af en gammel nabo Antonio Obardi, der nærmest har været en mentor for Giovanni.

Samlet har Corte Quaiara 13 hektar vinmarker, hvorfra Giovanni laver en række forskellige vine,  de fleste med samme logo, som hans bedstefar Guglielmo Veneri havde anvendt for over 50 år siden … en tegning af en lille vagtel.

Her smager vi hans Pinot Grigio Amphora … en vin uden vagtlen på etiketten, men blot håndskrevet tekst. Det er en vin lavet på Pinot Grigio druer fra 20 år gamle vinstokke, der efter høst af afstilket, knust og gæret med skallerne i 10-12 dage ved 16 grader.

Efter endt fermentering er de presset og vinen lagret knap et år på store amfora lerkrukker og derefter 8 måneder på flaske inden den er klar til frigivelse.

Sikke en duft … meget æblet, mostet … meget speciel, syltede grønne jordbær, lidt melon, meget afdæmpet i frugten, sandeltræ, salt, lidt havvand og samtidig stor landlighed.

Smagsmæssigt bliver det også en nærmest flad og vandet vin, hvor syren er vag og hvor vinen i stedet bliver lidt som en rolig flod, der stille løber igennem landskabet. Floden er saltet, men derudover er der abrikos, tørrede abrikoser samt meget modne æbler samt en smule krydderier. 4,5 store houlbergske fingre med pil op.

Forhandles af Italienske Vine & Delikatesser, hvor en flaske koster 160 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7