2018 Neudorf Vineyards, Moutere Chardonnay, Nelson, New Zealand

2018 Neudorf Vineyards, Moutere Chardonnay, Nelson, New ZealandFørste Chardonnay i glasset til Mr Rubys store Chardonnay smagning viste sig at være den totalt anmelderroste Moutere Chardonnay fra huset Neudorf Vineyards i New Zealand.

Neudorf Vineyards ligger en kilometers penge nord for den lille by Upper Moutere i Nelson vinområdet i den nordligste del af Sydøen … lige ved den tasmanske bugt.

Neudorf Vineyards ejes og drives af Tim og Judy Finn. De var oprindelig et par rigtige hippier, som købte vingården i 1978 uden moderne bekvemmeligheder … kun elektricitet i få værelser, intet varmt varm og alene et gammelt brændefyr og tilsvarende brændekomfur.

På det tidspunkt var vine fra New Zealand ikke var særligt kendte, men Tim og Judy var besat af bevægelsen “tilbage til jorden” … som et mildt oprør mod materialismen samt en drøm om at lave smukke vine.

Tim Finn var egentligt forsker ved Ruakuras landbrugsforskningscenter i Hamilton med speciale i dyreadfærd. Han havde bl.a. studeret sygdomme og social adfærd i malkekvægsbesætninger i New Zealand, hvor besætningerne var blevet større og større.

Det var dog ikke dyrene, som havde hans allerstørste interesse, men derimod vin og bæredygtig vinproduktion. Og det var baggrunden for beslutningen om købet af den gamle og primitive ejendom.

De startede med et par hektar vinmarker, men da der ikke var nogle traditioner i området, så de måtte prøve sig frem med forskellige druesorter. Merlot, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc og Muller Thurgau duede ikke, men det gjorde Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling samt Pinot Noir.

Men med hjælp fra naboer, venner samt gode ansatte, så blev vinene i succes. Mange eksperter regner endda vinhuset blandt de fem bedste huse i New Zealand. Neudorf Vineyards er i dag specielt kendt for deres Chardonnay baserede vin Nelson Moutere.

Det er en vin, som er med i Neil Beckett’s antologi; 1001 vine, du skal smage, før du dør. Den er baseret på bidrag fra ikke færre end 45 hovedsageligt britiske og amerikanske vineksperter. Det er en vin, som i årgang endda har fået de magiske 100/100 point af MW Bob Campbell.

Men udover Chardonnay producerer også fremragende Riesling, Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Ægteparret har sammen med vinmagerne Todd Stevens og Simon McQuire meget stor fokus på at opnå kvalitet, bl.a. er et lavt årligt udbytte normalt for Neudorf Vineyards.

Man har øje for udbyttet og hvert år fjernes hver anden række på vinmarkerne og to nye rækker plantes i stedet. Dette sikrer, at der opnås et højere antal kvalitetsdruer pr. hektar.

Neudorf har i dag samlet 33 hektar vinmarker to steder i området, nemlig hjemme ved Moutere og så ved Brightwater, syd for Nelson mellem floderne Waimea og Wai-iti.

Neudorf Vineyards 2018 Moutere Chardonnay er lavet med druer fra de vinstokke, som Tim Finn plantede på Home Vineyard tilbage i 1978. Med årene er rødderne nået 5-6 meter ned i den mineralske jord. Udbyttet er i dag er lavt, men som alle Neudorfs marker dyrkes stokkene med stor kærlighed og respekt for naturen.

Drueklaserne presses hele, hvorefter saften gærer spontant alene med druernes egen vilde gær. Efter endt fermentering og derudover malolaktisk gæring, så er vinen lagret 10-11 måneder på franske egefade, hvoraf 10-15% er nye fade.

I næsen er det bestemt ikke en overfed, overoaked Chardonnay … måske endda mere til den lidt neutrale side, lidt krydret, har nogle nødder og så tropisk frugt med fersken, abrikos, melon og modne æbler, suppleret med saltvandagtige noter.

Smagsmæssigt er vinen lidt som duften … beskeden og neutral, sådan let krydret samt grape, lemon som de noter, der dukker først op. Det er egentlig meget cremet, men stikker ikke så dybt og derved bliver vinen sådan nærmest let vandet, men har skam fin smag med æbler, æblemost, grøn lakrids, fennikel og samlet set ganske venlig. Vi ligger lige i spændingsfeltet mellem 5 og 5,5 tomler.

Forhandles af Laudrup Vin, hvor en flaske koster 658 kr., mens prisen er 494 kr. ved køb af 12 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7