2013 Dupont Tisserandot, Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux Saint-Jacques, Bourgogne, Frankrig

2013 Dupont Tisserandot, Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux Saint-Jacques, Bourgogne, FrankrigGevrey Chambertin regnes som nogle Bourgognes mørkere, maskuline og samtidig mest elegante vine. Det sagnomspundne område har hele 9 Grand Cru marker og 26 Premier Cru marker fordelt på henholdsvis 88,39 samt 78,24 hektar. De bedste Premier Cru marker er klart Clos Saint-Jacques og Les Cazetiers, der begge regnes på Grand Cru niveau.

Nu smager jeg en Gevrey-Chambertin vin … ikke fra Clos Saint-Jacques marken, men nabo marken Lavaux Saint-Jacques lige nord for og i en årgang 2013 fra vinhuset Dupont Tisserandot. Det er da lige til at holde til.

Domaine Dupont-Tisserandot ligger i den østlige del af Gevrey-Chambertin. Vinhuset har siden 1990 været drevet af søstrene Patricia Chevillon og Marie-Françoise Guillard, der i 4. generation overtog driften fra deres far Bernard Dupont. Men siden 1995 har det reelt været Patricias mand Didier Chevillion, der har stået for produktionen og egentlig er manden bag domænets fremgang.

I 2013 solgte familien imidlertid Domaine Dupont-Tisserandot til det store bourgognehus Domaine Faiveley i Nuits-Saint-Georges med deres 20 hektar vinmarker, herunder parceller på de fine Grand Cru marker Charmes-Chambertin, Mazis-Chambertin og Corton Rognet samt Premier Cru markerne Lavaux Saint-Jacques, Les Cazetiers og La Petite Chapelle.

Faiveley har fortsat med at lave vinene under Dupont-Tisserandot og Didier Chevillion skulle fortsat været involveret i produktionen af vinene. Om det fortsat er tilfældet i dag, ved jeg faktisk ikke rigtigt, men Faiveley ville også overveje, om produktionen måske på sigt skulle flyttes til deres vineri i Nuits-Saint-Georges.

Men netop denne 2013 Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux Saint-Jacques er altså lavet med druer, som er høstet inden Faiveley købte Dupont Tisserandot i oktober samme år og dermed er den også lavet med hjælp fra Didier Chevillion.

Men selvom Faiveley først i 2013 fik parceller på marken Lavaux Saint-Jacques, så har begge huse faktisk lavet vin fra marken, hvor vinstokkene er plantet i både 1945, 1967, 1968, 1986 og 1993. Jeg kan dog ikke se, om de har lavet vinen på samme måde.

Der er ingen oplysninger om, hvordan Dupont-Tisserandot er produceret, men søstervinen er lavet med fuld afstilkning og en dags hvilke inden gæring og maceration sker over 19 dage. Derefter sker der blid presning inden lagring på barriques i 16 måneder og med 40-50%  nye fade.

Uha da … sådan en smuk, tilbagelænet, våd og moden aroma, skovbær, overmodne kirsebær, tranebær samt lidt flæskede og endda mælkeagtige noter, ædel elegance, ædeltræ, lakrids, læder, røg, lejrbål, kanel, allehånde, nelliker og vanilje. Det er ren eliksir i næsen  og balsam for sanseområdet i hjernen. Og med lidt blomster på toppen er alt fryd og gammen.

Og hvor er det blødt, rundt og cremet med en maskulin og intens slagside af Bourgogne. Det er cremet, mundsmeltende og flødeagtig vin, hvor frugten er modne sorte kirsebær, blommer, hindbær samt skovbær, skovbund, en rund, smørlækker syre, polerede, glatslebne og afpudsede tanniner. Der er sgu ikke meget, som vender forkert, hvorved vinen virker i komplet balance. Det er svært ikke at blive begejstret … smager skisme godt.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 1.098 kr., mens vinen i øjeblikket er på tilbud til 749,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6,5/7