2015 Molino di Sant’Antimo, Brunello di Montalcino Paolvs, Toscana, Italien

2015 Molino di Sant'Antimo, Brunello di Montalcino Paolvs, Toscana, ItalienTilbage i januar 2017 smagte jeg for første gang denne Brunello di Montalcino Paolvs fra det spændende vinhus Molino di Sant’Antimo.

Dengang var det i en årgang 2011, men nu smager jeg vinen igen i to nye årgange, bl.a. den hypede årgang 2016 … men nu starter jeg med 2015’eren.

Molino di Sant’Antimo ligger ved Castelnuovo dell’Abate lidt syd for Montalcino by … lige mellem den lille flod Orcia og bjerget Monte Amiata tæt på det historiske kloster Abbazia di Sant’Antimo.

Vinhuset ejes af Carlo Vittori, der købte en ældre og forladt vingård syd for Montalcíno tilbage i starten af 1980’erne. Før købet havde Carlo været vinmager på  Val di Suga og Castello Romitorio, men ønskede at lave sine egne vine.

Han havde den overbevisning, at det kunne lykkes med hårdt arbejde. Og det lykkedes, hvilket gjorde at Carlo senere kunne udvide produktionen, bl.a. via købet af Castello di Romitorio, som blev lagt ind under Molino di Sant’Antimo. Det gav bl.a. Carlo muligheden for at producere Brunello di Montalcino.

I dag driver Carlo Vittori omkring 40 hektar vinmarker sammen med hustruen og sine 3 døtre, men derudover driver familien også en lille bed and breakfirst fordelt på to ejendomme Molino og Poderenuevo ai Campi. Den sidstnævnte ejendom er købt omkring år 1999 og er siden renoveret totalt.

Den årlige vinproduktion ligger på mellem 80.000 og 100.000 flasker. Produktionen omfatter en smule olivenolie, men det primære er selvfølgelig vinene. Carlo laver 11 forskellige vine, herunder denne Brunello di Montalcino Paolvs, som kommer fra vinhusets nordligste marker, som netop ligger indenfor Brunello appellationen.

Det er selvfølgelig 100% Sangiovese, som kommer fra 25 år gamle vinstokke fra markerne Pian di Rota, Romana og Castello i omkring 250 meters højde. Efter høsten afstilkes druerne og presses blidt inden den alkoholske gæring i temperaturstyrede rustfrie ståltanke over 7 dage efterfulgt af eftermaceration i 10-15 dage.

Derefter er vinen lagret 36 måneder i store 60 hektoliter egefade, hvorefter vinen flaskes og lagrer yderligere 6 måneder inden endelig frigivelse til salg.

Hvor dufter vinen dog fremragende … våde fade, tobak, tør jord, svampe, brombær, blommer, hindbær, dyb og våd med lidt lakrids, kamfer, tørrede blomster, hæfteplaster, chokolade, kanel, vanilje, rosmarin, grøn peber og klare balsamiske noter. Uha det er nice.

I munden emmer vinen af saftig mørk frugt, en lækker balsamisk syre, brombær, tranebær, blåbær, gode tørre og seje tanniner, men virker ellers rund, venlig og saftig. Elsker denne varme kraft, tørre elegance og italienske, balsamiske syre kombineret med ultrablød intensitet og fine balance. Det er sgu stor Brunello og endda oss’ bedre end 2011’eren. Dermed klart 5,5 store fingre med pil op.

Forhandles af Supervin, hvor prisen er 449,95 kr., mens prisen ved køb af 6 flasker er 349,95 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7