2017 Weingut Martin Conrad, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling GG, Mosel, Tyskland

2017 Weingut Martin Conrad, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr GG, Mosel, TysklandVi fortsatte smagningen med mer’ Riesling og fra en anden af druens store højborge, nemlig Mosel … en 2017 Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling GG Großes Gewächs fra Weingut Martin Conrad.

Weingut Martin Conrad ligger på adressen Moselweinstraße i Brauneberg. Familien har været vinbønder i Mosel siden 1558, hvor de startede med at plante de første vinstokke. Allerede dengang havde familien parceller på de marker, som senere skulle blive kendt som Brauneberger Juffer og Brauneberger Juffer-Sonnenuhr.

I dag er det 14. generation, som driver vinhuset. Det er Martin Conrad, der i 1999 overtog driften fra sin far Günter og nu bygger videre på faderens filosofi … bare på en mere moderne facon.

Samlet har Martin Conrad 5,5 hektar vinmarker, hvor de bedste marker er Brauneberger Juffer, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr, Mülheimer Sonnenlay og Veldenzer Kirchberg. Siden 2019 har driften været økologisk certificeret.

Både Brauneberger Juffer og Brauneberger Juffer Sonnenuhr er Große Lage marker, som begge ligger på den venstre bred af Mosel overfor landsbyen Brauneberg.

Brauneberger Juffer er en stejl, sydvendt skråning på omkring 32 hektar, som omslutter Brauneberger Juffer Sonnenuhr, som er på 10,5 hektar og ligger på toppen med den bedste placering og stejleste skråninger.

Navnet Juffer stammer fra omkring 1790 og betyder pebermø. Det opstod, da 3 døtre til den lokale kammerherre Wunderlich, der efter Napoleons besættelse bestyrede størstedelen af Brauneberg, alle trodsede deres fars ønske om arrangeret ægteskab.

I stedet viede de deres glæde og kærlighed til de bedste vine fra deres forældres vingård og forblev frøkerner … eller pebermøer og lige siden har markerne ved Brauneberg heddet Juffer. I øvrigt var netop Napoleon også virkelig forelsket i vinene fra Brauneberger Juffer.

Martin Conrad laver sine vine i 3 serier, Rebe & Wurzel, Große Gewächse samt Goldkapsel-Weine & Edelsüße Weine og vi smager her en af vinene fra den øverste hylde … og fra den øverste del af Juffer marken, altså Juffer-Sonnenuhr.

Martin har også lavet et sponsorkoncept, hvor man som ivrig vininteresseret investor kan købe et Rebstock sponsorat, som gælder for 2 vinstokke. Så er vinrankerne forsynet med navnet på sponsorerne og de får både et certifikat for sponsoratet og årligt 2 flasker vin med deres eget navn på etiketten.

Denne Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling er en Große Gewächse vin. Selvom Conrad ikke er medlem af VDP, så må han godt kalde det en GG vin, for han er en del af Bernkasteler Ring, som er en sammenslutning af 35 vinproducenter, som arbejder efter de samme kvalitetskrav og faktisk har eksisteret siden 1899.

Nå, men vinen er lavet med Riesling druer fra Juffer-Sonnenuhr, høstet med et udbytte på 40 hektoliter pr, hektar, 97 Oechle og så er vinen lavet med kold indledende maceration over 12 timer og en efterfølgende spontangæring alene med druernes naturlige gærceller.

Produktionen sker alene i rustfrie stålfade, hvor vinen også er lagret 9 måneder efter endt fermentering. Martin Conrad laver kun omkring 700 flasker af vinen årligt.

Igen er vi oppe i det højere luftlag … vild lækker, let og æterisk duft, totalt airborn med en lille biokant, masser af blomster, smørblomst, abrikoser, modne æbler, akaciehonning, meget rund og liflig. Hvis du slynger glasset grundigt, så dukker der også en lille snert af lidt petroleum op … sagte, subtil og fint. Der fornemmes også noget mineralitet i noterne … smuk næse.

I munden træder mineraliteten imidlertig langt mere frem og det er lige før, at man kan smage salt skifer og sten som et skæbnesvangert hug fra en gammel flintøkse. Der er også grønne æbler, lemon og lidt citron, men syren danser med lidt Mosel sødme og er slet ikke så vild, nærmest fladere, mere blid og sart, men damm det smager fremragende.

Vinen forhandles af Vinvärket, hvor en flaske koster 349 kr.

Vinanmeldelse 6/7