2016 Château de Montfrin, A la Douceur d’Aller Côtes du Rhône Villages, Rhône, Frankrig

2016 Château de Montfrin, A la Douceur d’Aller Côtes du Rhône Villages, Rhône, FrankrigChâteau de Montfrin er et smukt vinslot, som ligger i byen Montfrin … lige dér, hvor Gardon floden løber sammen med Rhône floden omkring 20 kilometer sydvest for Avignon i det sydligste del af Rhône og østligste del af Costières. Fra vinhuset smager vi nu denne 2016 A la Douceur d’Aller Côtes du Rhône Villages.

Vinhuset ejes og drives af Jean-René de Fleurieu, som egentlig er skuespiller og  filmproducent. Han er søn af grev Jacques Claret de Fleurieu og Marie Claire Servan-Schreiber. Det var Marie Claires far, som købte Château de Montfrin slottet tilbage i 1925, men efter både Robert Servan-Schreibers og Jacques Claret de Fleurieus alt for tidlige død, så ejede mor og søn slottet gennem mange år.

Da moderen døde i 2004, så blev Jean-René de Fleurieu eneejer og har siden sat en større produktion af vin og olivenolie i gang på det smukke slot. Det blev yderligere intensiveret i 2011, hvor Jean-René købte Domaine des Captives i Meynes med yderligere 70 hektar jord.

I dag har vinhuset omkring 200 hektar jord, hvoraf halvdelen er vinmarker, hvor resten er fordelt på store olivenmarker med samlet 150.000 oliventræer. Vinmarkerne ligger spredt og med vin indenfor 5 appellationer, nemlig Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rhône, Costières de Nîmes, Pays d’oc og Coteaux fra Pont du Gard. Siden 2013 har alle marker været certificeret økologiske.

Satsningen på produktion af olivenolie har betydet, at Jean-René også har bygget et moderne olivenpresse med den nyeste teknologi,  nemlig Moulin des Ombres, som er blevet en af vigtigste og største olivenoliefabrikker i det sydlige Frankrig.

Selve det smukke, gamle slot … Château de Montfrin er et historisk slot og slottets tårnestammer tilbage fra det 11. århundrede. Slottet har i det 13. århundrede haft besøg af prominente personer som fx Frans af Assisi, som jo grundlagde Franciskanerordenen samt af kong Louis XIII og Molières.

Under anden verdenskrig blev slottet besat af tyskerne og general Rommel besøgte også slottet … og glemte faktisk et imponerende verdenskort, hvilket i dag hænger på væggen i Jean-René de Fleurieus kontor.

Château de Montfrin har sit navn efter det latinske Mons Fremans, der kan oversættes til noget i retning af bjerget med de vilde dyr.

Denne A la Douceur d’Aller Côtes du Rhône Villages er lavet på 85% Syrah og 15% Grenache. Druerne er – modsat mange andre af vinene fra Montfri – høstet manuelt. Gæring er sket i rustfrie ståltanke med varm og lang maceration efter fermenteringen.  Omkring halvdelen af vinen lagrer herefter 10 måneder på 600 liters franske egefade.

Næsen er voldsom lækker, dyb og animalsk, stor landlighed, blæk, engelsk lakrids, fennikel, sød tobak, virkelig dyb og lækker aroma, masser af frugt, mørke bær og granatæbler på én gang.

I munden er det en tyk, kraftig og meget lækker Rhône vin med sødme, kraft og power. Det er en saftig vin, frugten brombær og sorte Amaretto kirsebær, let bitterhed, men altsammen leveres cremet og blødt. Det smager altså godt, så det bliver 5 fede houlbergske fingre med pil op.

Forhandles af La Cave Vinimport, hvor en flaske koster 215 kr.

Vinanmeldelse 5/7