Mouton Rothschild smagning … en lørdag eftermiddag

Lørdag eftermiddag … Mouton Rothschild smagning. En begivenhed, som jeg havde set frem til siden den 22. oktober, hvor Bernt – vinlaughets lokale Bordeaux ekspert – havde fortalt og inviteret til smagningen.

Hvad skal man da ellers bruge en kedelig lørdag eftermiddag til … udover at sidde og nyde nogle af verdens dyreste vine, nemlig 1. cru vine fra verdens mest legendariske slot, Château Mouton Rothschild.

Lidt historie

Mouton’s historie er tæt knyttet til Baron Philippe de Rothschild, der overtog slottet i 1923. Mouton Rothschild var et 2. Cru slot i den oprindelige klassifikation fra 1855 og Baron Philippe gjorde det til sit livsværk at få Mouton opgraderet til 1. Cru, hvor han mente, at det retteligt hørte hjemme. På etiketten skrev han: “Premier ne puis, second ne daigne, Mouton suis” (Første kan jeg ikke være, anden vil jeg ikke kalde mig selv, jeg er Mouton).

Baron Philippe var stærkt engageret i at gøre Moutons vin endnu bedre. Som det første betydende slot begyndte han selv at komme vinen på flaske på slottet – noget som i dag er helt naturligt men var uhørt i 1920’erne, hvor vinkøbmændene tog sig af det.

Og så var han en ekstrem dygtig forretnings- og marketingmand. I 1924 indførte han den første kunstneretiket på Moutons flasker. Noget der både gjorde vinen anderledes og som blev samlerobjekt for vinkendere over hele verden.

I 1973 kom belønningen til Baron Philip. I den indtil nu eneste ændring i 1855-klassifikation blev Château Mouton Rothschild oprykket til 1. Cru. Og det fik straks baronen til at ændre sit førnævnte motto på etiketten til: “Premier je suis, second je fus, Mouton ne change” (Første jeg er, Anden jeg var, Mouton ændrer sig ikke).

I 1988 døde Baron Philippe og hans datter Philippine tog over og leder i dag en stor virksomhed, der ud over Mouton Rothschild også omfatter de to andre Cru Classé slotte Clerc Milon og d’Arhailhac – begge fra Pauillac også.

Og så laver man såkaldte “Branded wines”, hvor den mest kendte er Mouton Cadet. Endvidere har man vingårde i Sydamerika, Californien (Opus One) og i Sydfrankrig.

De smagte vine

Det blev en eftermiddag med et sandt festfyrværkelig af flotte vine. Vi smagte nemlig følgende vine denne eftermiddag:

Fotos fra denne dejlige eftermiddag

Skriv et svar