2015 Le Cimate, Trebbiano Spoletino Superiore Riserva Del Cavalier Bartoloni, Umbrien, Italien

Sidste Trebbiano Spoletino vin på programmet skulle følge lidt Fagottino di Radicchio e Taleggio til dørs og det blev denne Trebbiano Spoletino Superiore Riserva Del Cavalier Bartoloni … aftenens absolut bedste vin i mine øjne. Outstanding.

Den er en vin, som Francesca Bartoloni har tilegnet hans bedstefar Paolo – jeps, ham Francesca går sammen med på billedet ovenover – og er lavet i begrænset antal, faktisk alene 1.333 flasker. Den er tilegnet bedstefaderen, da han allerede i 1980’erne – da han var formand for det lokale kooperativ Cantina Sociale dei Colli Spoletini i Spoleto – troede på Spoletino druen, lang tid før alle andre fik øjnene op for potentialet i druen.

Det er således en specialvin, som heller ikke fremgår af husets normale sortiment på internettet. Og druerne kommer fra en del af en lille parcel, som Francescas mor har været med til at udvælge.

Selvom 2015 var et supergodt høstår, og udbyttet til Le Cimates almindelige Spoletino lå omkring 80 hektoliter pr. hektar, så har udbyttet ved denne vin været lavere, nemlig halv så kvantitativt med 40 hektoliter pr. hektar, men kvalitetsmæssigt klart en kende bedre. Og det kan smages.

Jeg har ikke oplysninger om produktionen. Det kan være, at Francesca Bartoloni fortalte om det i løbet af aftenen, men så har det altså været på italiensk. Men mon ikke, at den er lavet nogenlunde som de andre Spoletino vine hos Le Cimate?

Og hold nu kæft, hvor den dufter godt. Vi snakker æbler, fersken, petroleum, modellervoks, voks fra segl, revet citronskal, havvand, banan, sololie på stranden, mineraler og våde sten … både knytnæve fyldig, kompleks, elegant og virkelig aromatisk. Wauw.

Det aromatiske går igen i smagen … og det er nærmest som en ballet i munden, blomster i flydende form, blid, præcis og forførende. Virkelig en lille perle.

Smagt på vingården og prisen ukendt.

Rating 6,5/7