2012 Neudorf Vineyards, Tom’s Block Pinot Noir, Nelson, New Zealand

Næste New Zealandske Pinot Noir blev denne Tom’s Block Pinot Noir fra vinhuset Neudorf Vineyards, som ligger en kilometers penge nord for den lille by Upper Moutere i Nelson vinområdet i den nordligste del af Sydøen … lige ved den tasmanske bugt.

Neudorf Vineyards ejes og drives af Tim og Judy Finn. De var oprindelig et par rigtige hippier, som købte vingården i 1978 uden moderne bekvemmeligheder … kun elektricitet i få værelser, intet varmt varm og alene et gammelt brændefyr og tilsvarende brændekomfur.

På det tidspunkt var vine fra New Zealand ikke var særligt kendte, men Tim og Judy var besat af bevægelsen “tilbage til jorden” … som et mildt oprør mod materialismen samt en drøm om at lave smukke vine.

Tim Finn var egentligt forsker ved Ruakuras landbrugsforskningscenter i Hamilton med speciale i dyreadfærd. Han havde bl.a. studeret sygdomme og social adfærd i malkekvægsbesætninger i New Zealand, hvor besætningerne var blevet større og større.

Det var dog ikke dyrene, som havde hans allerstørste interesse, men derimod vin og bæredygtig vinproduktion. Og det var baggrunden for beslutningen om købet af den gamle og primitive ejendom.

De startede med et par hektar vinmarker, men da der ikke var nogle traditioner i området, så de måtte prøve sig frem med forskellige druesorter. Merlot, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc og Muller Thurgau duede ikke, men det gjorde Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling samt Pinot Noir.

Men med hjælp fra naboer, venner samt gode ansatte, så blev vinene i succes. Mange eksperter regner endda vinhuset blandt de fem bedste huse i New Zealand. Neudorf Vineyards er i dag specielt kendt for deres Chardonnay baserede vin Nelson Moutere, som er med i Neil Beckett’s antologi “1001 vine, du skal smage, før du dør”. Den er baseret på bidrag fra ikke færre end 45 hovedsageligt britiske og amerikanske vineksperter.

Og i år har samme vin Neudorf Moutere Chardonnay 2014 endda fået de magiske 100/100 point af MW Bob Campbell.

Men udover Chardonnay producerer også fremragende Riesling, Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Ægteparret har sammen med vinmagerne Todd Stevens og Simon McQuire meget stor fokus på at opnå kvalitet, bl.a. er et lavt årligt udbytte normalt for Neudorf Vineyards. Man har dog øjnene oppe for udbyttet og hvert år fjernes hver anden række på vinmarkerne, og to nye rækker plantes i stedet. Dette sikrer, at der opnås et højere antal kvalitetsdruer pr. hektar.

Neudorf har i dag samlet 33 hektar vinmarker to steder i området, nemlig hjemme ved Moutere og så ved Brightwater, syd for Nelson mellem floderne Waimea og Wai-iti.

Her har vi husets Tom’s Block Pinot Noir, hvor druerne ikke – som navnet ellers indikerer – kommer fra en enkeltmark, men derimod markerne  Neudorf Home Block, Flaxmore og Pomona i Moutere. Druestokkene er Dijon kloner, og vinen er lavet med 10 månderes lagring på franske barriques, heraf 22% nye.

Duftmæssigt igen lækker animalsk note med heste-, ko- og fårestald, men knap så sød som foregående vin. Derudover lidt røg, lejrbål, hindbær, jordbær, våde fade, sten, flint og fin tørhed. I munden godt med frugtkerner, god tyngde, lyserød frugt. lidt sæbe og blomsterstøv og vinen har helt klart også mere kant og kraft end foregående vin. Flot og lækker.

Forhandles flere steder, bl.a. SuperVin, vildmedvin og koster et sted mellem 210-250 kr.

Rating 5/7  

Skriv et svar