2013 Ata Rangi Vineyards, Crimson Pinot Noir, Martinborough, New Zealand

Pinot Noir baserede vine laves helt fantastisk i flere lande … og ét af disse er New Zealand, og det er denne Crimson Pinot Noir fra Ata Rangi Vineyards et skoleeksempel på. Pinot Noir er da også den mest plantede rødvinsdrue på den grønne ø i Stillehavet.

Vinhuset Ata Rangi Vineyards er grundlagt af Clive Paton i 1980. Han var landmand med passion for vin og havde netop solgt sin besætning af køer. For pengene købte han et lille 5 hektar stenet landsted ved byen Martinborough, tæt på floden Huangarua og søen Wiararapa kontant, og begyndte – til stor undren fra sine kammerater fra landbrugsskolen – at plante vinstokke. De troede simpelthen, at han var blevet tosset.

Men Clive var overbevist om, at Martinborough – som på dette tidspunkt blot bestod af en støvet grusveje, to barer, en købmand, en service station og en fisk’n’chip butik – var en fremragende sted at lave vin. Han havde regelmæssigt skrabet huden af sine knæ, når han spillede rugby i området … så han vidste præcis hvor stenet jorden var.

Han blev også understøttet af en videnskabelig rapport fra 1978, som viste, at Martinborough havde et mikroklima svarende til Bourgogne. Og samtidig er området på den sydligste del af Nordøen i New Zealand samtidig det tørreste og mest blæsende område på hele Nordøen.

Clives søster Ali delte dog broderens vision og købte hurtigt et par hektar ikke langt fra Clive … inden hun rejste til London for at studere og arbejde indenfor vinindustrien.

Som navn til det projektet valgte Clive Ata Rangi, hvilket betyder “ny begyndelse” på Maori. Men starten var imidlertid svær. Clive var alenefar med datteren Ness, og samtidig var det svært at få gang i vinsalget. I den første tid måtte Clive leve af at sælge græskar og hvidløg, som han også dyrkede på sit lille landsted.

Yderligere havde vinstokkene det svært, da der på de nye marker ikke var megen læ fra de hylende vinde. Men med hjælp fra familie og venner, lån fra Clives gamle ven John Stephen og en investorordning, hvor vininteresserede kunne investere i en tønde vin … og efterfølgende få et afkast, så kom Clive igennem de svære år.

I dag regnes Ata Rangi for en af New Zealands bedste vingårde, og Martinborough er et af landets mest eksklusive vindistrikter, og forvandlet fra et outback provinsielt hul til en laid-back, charmerende landsby med en klynge af caféer, restauranter, fancy butikker og et populært rejsemål for vin-og madelskere fra hele verden.

Hele 3 gange er Ata Rangi løbet med 1. pladsen og det eftertragtede Trophy for bedste Pinot Noir på International Wine and Spirit Competition i London, samt høstet et utal af andre guldmedaljer i Australien og Asien. Ata Rangi blev som en af kun to vingårde udnævnt til Kiwi Grand Cru på en stor Pinot Noir konference i hovedstaden Wellington i 2010.

I en Pinot Noir smagning i januar 2011 – arrangeret af Jancis Robinson – blev 1991 Ata Rangi valgt som bedste vin foran en 1992 Romanée St-Vivant fra Domaine de la Romanée-Conti, hvilket siger ikke så lidt om vinens lagringspotentiale.

Ata Rangi Vineyards er i dag på 35 hektar og topmarken er marken McCrone Vineyard. Det var den vinmark, som Clive købte tilbage ved etableringen og tilplantede med vinstokke … og endda ikke bare almindelige Pinot Noir stokke, men derimod stiklinger fra kloner af Pinot Noir-vinstokke fra Domaine de la Romanée-Conti.

Clive havde nemlig kort efter købet af det lille landsted mødt Malcolm Abel, som også elsker Pinot Noir. De blev venner og det var derfra, at Clive fik nogle af de stiklinger, som ifølge fortællingen var stjålet fra Domaine de la Romanée-Conti og smuglet til New Zealand i gummestøvlerne tilhørende en rugbyspiller. Altså tilsvarende stiklinge som hos Muddy Water.

På Ata Rangi Vineyards laver Clive 2 Pinot Noir vine, den berømte topvin Ata Rangi Pinot Noir og så den mere tilgængelige (og billigere) Crimson Pinot Noir, opkaldt efter det velgørende støtteprojekt Crimson. Det er et projekt, som er startet i 1989 og har til formål at bevare det truede lokale, berømte pōhutukawa træ, som også kaldes New Zealands juletræ. Salget af Crimson Pinot Noir bidrager til dette projekt.

Vinen er lavet på Pinot Noir klonerne 10/5, Abel og yngre Dijon kloner. Alle druer høstes manuelt, og afstilkles også 100% inden en kort 2-6 dages maceration og udelukkende brug af druernes naturlige gær. Samlet 2 uger i tank efterfulgt af 9 måneder på franske fade, heraf 20% nye fade.

Og uhmmmm, hvor er her lækker sød hestestald, våd hund, ymer, mejeri … ganske animalsk. Derudover er det hindbær, jordbær, lidt eg og fad, let peber, jern og mineraler samt meget lidt kul. I munden er der en meget ren syre, hindbær … et peberbid, markerede tanniner og vinen virker let og ganske mineralsk i udtrykket, lang og syrlig i eftersmagen. Smager bare godt.

Forhandles af Philipson Wine, hvor prisen er 229,95 kr., men kun 179,95 kr. ved køb af 12 flasker.

Rating 5/7 

Skriv et svar