2014 Hedegårdens Vinavl, Bonde Bordvin Bolero & Rondo, Jylland, Danmark

Nogle af os husker måske scenen mellem Dudley Moore og Bo Derek i komedien 10 fra 1979 … hvor den ultra-sexede Jenny Hanley med cornrows & perler i håret forfører den elskovssyge, overgangsalderramte og lidt kiksede George Webber til musikken af Ravels Boléro.

Jeg gør … og det betyder også, at når jeg hører navnet Bolero, så tænker jeg ikke på hverken en kort trøje eller en ukendt druesort, men netop på den sjove og dengang vovede scene … og den underskønne Bo Derek, som vel også fik sit gennembrud i netop denne film.

Men nu har vi imidlertid fat i noget mere håndfast, nemlig en dansk flaske vin lavet netop druesorten Bolero og den mere kendte Rondo. Og igen fra vinbonden Simon fra Hedegårdens Vinavl ved Skødstrup nord for Århus.

Bolero er en forholdsvis ny drue under det danske himmelstrøg. Det er også i det hele taget en relativ ny rødvinsdrue frembragt på forskningsinstitut Giesenheim i Tyskland ved krydsning af Rotberger, Reichensteiner og Chancellor … alle også relativt ukendte druer.

Rotberger er således opstået i 1928, da Heinrich Birk på netop Geisenheim krydsede druerne Trollinger og Riesling. Den skal i øvrigt ikke forveksles med druen Rotburger, som også er kendt under navnet Zweigelt og oftest findes i Østrig. Den anvendes oftest til rosé- og mousserende vine.

Reichensteiner er opstået i 1939 og er en krydsning mellem Müller-Thurgau, Madeleine Angevine og Calabreser Froehlich … og er ganske udbredt i England af alle steder. Og endelig er Chancellor også en slags hybrid, opfundet af Albert Seibel omkring år 1860 … og den kaldes i øvrigt også Seibel 7053.

Med andre ord … så er Bolero en værre krydsning fra krydsninger. Men druen giver en mørk og fyldig vin med god frugtsmag, og så siges den at være mere hårdfør, frost og sygdomsresistent end selv Rondo, hvorfor nogle danske vinbønder er begyndt at sætte deres lid til Bolero druen. Bolero giver samtidig et stort udbytte, som kan hænge indtil efterårsfrost. Klaserne er store og løse, hvorfor de er meget sunde og lette at håndtere.

Og denne krydsning af en druer er her blandet med Rondo, blandingsforholdet kender jeg dog ikke. Vinen har lagret på fad i 4 måneder, og vinbonden Simon anbefaler, at vinen åbnes og dekanteres 2 timer før nydelse.

I glasset en ganske mørk vin med et nærmest lilla skør i kanten. Næsen er lidt markant med en slags “vådsødme”, lidt nelliker, mørk chokolade, syrlige boysenbær samt lidt kant og et lille skarpt hjørne. I munden er der blåbær, godt med syre … lidt kantet og stram, men ganske fine tanniner, som mærkes på fortænderne og det er ganske fint.

Pris på vingården er 200 kr. for denne vin.

Rating 3/7 

Skriv et svar