2014 Stou Kir Yianni Wines, Argestis White, Cypern

Næste cypriotiske vin var også en hvidvin, Argestis White fra Stou Kir Yianni Wines. Argestis er husets anden serie, og modsat søstervinen Delfis, så er navnet på etiketten ganske læsevenligt. Men lad os undersøge, om det også er tilfældet med vinen … altså, om den er venlig.

Samlet laver Stou Kir Yianni Wines 6 vine, nemlig en hvid, rosé og rød i de to serier Delfis og Argestis. Derudover er man også begyndt at lave en version af den kendte Commandaria … som efter sigende er verdens ældste ældste vinmærke og kaldes kongernes vin.

Historien beretter, at Richard Løvehjerte i det 12. århundrede, efter et af sine mange korstog, bragte denne vin med sig hjem til England, hvor den var populær ved hoffet i mange hundrede år.

I det 13. århundrede foranstaltede den franske kong Philippe Auguste en vinsmagning for at finde frem til verdens bedste vin, og kongen kårede en Cypern vin – Commandaria som den bedste og gav den navnet “Vinenes Apostel”.

Til denne torsdags vinsmagning smagte vi alle vinene fra Stou Kir Yianni Wines.

Denne Argestis White har jeg heller ikke de store oplysninger om, så derfor springer vi direkte til smagsnoterne. Et godt bud på druen kunne dog være Xinisteri, som bruges til mange hvidvine på Cypern. I næsen virker vinen til at ha’ lidt fedme, smør, citrus og lidt tyggegummi. Samtidig også sådan meget tør og støvet i udtrykket. I munden er det krydrede noter, lidt eg og en smule kantet.

Forhandles herhjemme af Bjarne Ørsted, pris 120 kr.

Rating 3/7  

Skriv et svar