2021 Château Grange Cochard, Morgon Les Charmes, Bourgogne, Frankrig

2021 Château Grange Cochard, Morgon Les Charmes, Bourgogne, FrankrigVi bliver i den sydlige del af Bourgogne, for lige syd for Saint-Véran finder vi Saint Amour og Juliénas i Beaujolais. Vi skal dog lidt mere mod syd, for i Morgon finder vi det lille og fine vinslot Château Grange Cochard og derfra har jeg smagt en 2021 Morgon Les Charmes.

Slottets hovedbygning er fra 1759, men historien går meget længere tilbage, idet vinslottet ligger lige ved den romervej, der gik fra Middelhavet til Paris. Der har således været dyrket vin på stedet i over 2000 år.

Château Grange Cochard har 9,5 hektar vinmarker med meget gamle stokke og slottet ligger faktisk nærmest midt i en af markerne i Morgon appellationen, hvor de bedste marker er Côte de Py samt Les Charmes.

Ejendommen blev i 2008 overtaget af det engelske par Sarah og James Wilding, der har lagt mange penge og meget energi i renovere bygninger og i at bringe markerne tilbage til tidligere tiders storhed. De genindførte traditionelle og mere arbejdskrævende processer i mark og kælder med henblik på konstant at hæve kvaliteten af husets vine.

Men i 2020 blev vinslottet dog overtaget af unge Jean-Philippe Manches med hjælp fra erfarne Jean-Philippe Janoueix, der ejer adskillige ejendomme i Bordeaux og er blevet majoritetsaktionær,. Jean-Philippe kommer selv fra en restauratør familie, der bl.a. driver bistroen Orcia i Lyon.

Manches og Janoueix kender hinanden fra løbende samhandel og deres ambition for Château Grange Cochard er, at løfte kvaliteten en tand yderligere  … lidt af en ambition, når man ser på de mange topanmeldelser fra  bl.a. Wine Advocate og Wine Spectator.

De to ejere har siden købet investeret i en parcel på topmarken Côte du Py og har omlagt driften til at være 100% økologisk, hvilket også blev certificeret i 2023.

Her smager vi deres 2021 Morgon Les Charmes … hvor Gamay druerne kommer fra marken Les Charmes, der en af ​​Morgons bedste lieu-dits aka små marker.

Vinfremstillingen er traditionel med håndhøstet frugt gæret omhyggeligt efter semi-carbonic maceration. Halvdelen er hele klaser og halvdelen afstilkede druer. Efter endt fermentering er vinen lagret på en blanding af kar og fad … svovltilsætning selvfølgelig meget lav.

Duften er klassisk Beaujolais … knuste tulipaner, granit, blæk og tryksværte. Det er satans bondsk, men har også en mørk, uforsonlig og seriøs bund med sorte kirsebær, jordbær og en mørk sød finsk og tør engelsk lakrids. Trods den dybe bund, så har vinen også en pæn elegant, svævende og glidende fornemmelse, som om mineraliteten er levende, let og clean som bjergluft.

WAUW … det er sgu Beaujolais proppet med frisk frugt … frisk og balanceret. Det er igen sorte kirsebær, men der kommer også nogle citruselementer, der både omfatter citroner og lemon, og de er med til at give vinen denne spidse, præcise og angribende frugtsmag, der både er pågående, fræk, dristig, anmassende og samtidig ganske kultiveret med denne veloplagte syre. Der er rent, clean, sterilt, troskyldigt og pletfri. 94 point.

Købt hos Bichel Vine, hvor en  flaske koster 240 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7