2017 Prophet’s Rock, Retrospect Pinot Noir, Central Otago, New Zealand

2017 Prophet’s Rock, Retrospect Pinot Noir, Central Otago, New ZealandMed næste vin  – som jo også var en Pinot Noir – kom vi virkelig op på den store remskive … det var denne flotte 2017 Retrospect Pinot Noir fra Prophet’s Rock  i Bendigo subregionen tæt ved Lake Dunstan midt på sydøen i Central Otago på New Zealand.

Prophet’s Rock er grundlagt i 1999 af Paul Pujol med en vision om at producere vine af høj kvalitet og udtryk det unikke terroir i Central Otago.

Vinmageren Paul Pujol kommer oprindeligt fra New Zealand og har altid været tiltrukket af både aromatiske hvidvine og vine på Pinot Noir fra Frankrig.

Han startede egentlig sin karriere på Seresin Estate i Marlborough, men satte derefter kursen mod Frankrig, hvor han først lavede vine i Languedoc og derfter hos Henri Bourgeois i Chavignol i Sancerre og så det prestigefyldte Maison Kuentz-Bas i Alsace.

Maison Kuentz-Bas tilbød ham stillingen som chef vinmager og han blev den første vinmager hos Kuentz-Bas , som ikke var fra familien og lidt et brud med traditionerne i et vinhus, der er grundlagt i 1795.

Paul blev i Maison Kuentz-Bas i tre år og producerede vin fra deres 6 Grand Cru-vinmarker og andre bedrifter. Efterfølgende arbejdede Paul flere år i Oregon hos den økologiske producent Lemelson Vineyards.

I 1999 etablerede han så Prophet’s Rock, men hjalp fortsat nogle af sine gamle venner, bl.a. vendte han i 2006 tilbage til  Oregon i  for at hjælpe Cheryl Francis og Sam Tannahill ved den banebrydende samt hypede Oregon-producent Rex Hill.

Højdepunktet rundrejsen kom i 2009-høsten, hvor Paul blev inviteret til Chambolle-Musigny, for at arbejde for Domaine Comte Georges de Vogüé under François Millets ledelse, med hvem han efterfølgende har knyttet et nært venskab, resulterende i deres fællesvin Cuvée aux Antipodes.

Prophet’s Rock vingård ejer og driver cirka 22 hektar vinmarker i Central Otago-regionen på Sydøen i New Zealand. Disse vinmarker er primært beplantet med Pinot Noir og riesling, der er to af de mest fremtrædende sorter i området. De primære marker er Home Vineyard, Rocky Point Vineyard og Kopuwai Delta Vineyard.

I vinkælderen foretaget Paul fuld afstilkning, da de store variationer af årgange giver risiko for, at stilkene kan være for umodne og give ugunstig effekt på den endelige vin.

Denne Retrospect Pinot Noir er – sammen med Cuvée aux Antipodes, der laves i samarbejde med François Millet – Prophet’s Rocks absolutte top-vin.

Pinot Noir druerne hentes fra de bedste parceller på Home Vineyard marken og vinen frigives tidligst 5 år efter høst for at demonstrere essensen af dette unikke område og samtidig vise tidens gavnlige effekt på komplekse og storslåede vine.

Druerne er håndplukkede, afstilkede og gæret med egen gær. Vanen tro anvendes blot minimum af ekstraktion og efter alkoholisk gæring kommes vinen på franske egefade, hvoraf 35% er nye, hvor den gennemgår den malolaktiske gæring.

Vinen lagrer så 17 måneder, inden den ufiltreret aftappes på flaske, og hviler yderligere fem år i kældrene hos Prophet’s Rock.

I næsen er det en mere kraftfuld, tæt, kompakt og intens vin, der som forrige har en lidt mørk slagside, hvor der kommer noget hængt kød, trøfler, mejeri, ymer, sorte oliven og violer. Der er mørk frugt og egentlig ganske maskulin, lidt fed med kuk viskositet, tjære, tørret jordbær og friske jordbær, kanel, vanilje og chokolademynte.

Smagen er ren, klar og mørk … der er sgu godt med smag, det er jordbærtærte og kirsebærsauce på én gang, Den fyldig og maskuline smag pakkes godt ind i fløjlsbløde tanniner … uha, hvor smager den bare fremragende. Der er blæk, grøntsagsfond, jordbærfrugtsødme, virker meget poleret og elegant … det er som at drikke gudesaft, så dermed 97 point.

Forhandles af Kjær & Sommerfeldt, hvor en flaske koster 795 kr.

Vinanmeldelse 6,5/7