2019 Columbia Crest, Sportfisher Vineyard Cabernet Sauvignon Reserve, Washington State, USA

2019 Columbia Crest, Sportfisher Vineyard Cabernet Sauvignon Reserve, Washington State, USAPaul sluttede aftenens vinprogram med denne californiske 2019 Sportfisher Vineyard Cabernet Sauvignon Reserve fra vinhuset Columbia Crest, der ligger tæt ved byen Paterson i Washington State næsten ved grænsen til Oregon.

Columbia Crest ejes af det legendariske firma Château St. Michelle Estates, som allerede i 1978 startede med at tilplantet de første af husets vinmarker.

Den officielle start på vinhuset skete dog først i 1982, hvor et splinternyt og underjordisk vineri stod færdig, og markerne for første gang var klar til at blive høstet. Samtidig ansatte man vinmageren Doug Gore til at forestå produktionen.

Selve Château St. Michelle Estates er én af de ældste vingårde i Washington State. Det blev oprindelig grundlagt i 1954 som American Wine Company via en fusion mellem National Wine Company og Pomerelle Wine Company.

Vinhuset lå på en ejendom, som engang havde tilhørt rigmanden Frederick Stimson, som havde tjent sine penge i skovindustrien og han brugte den gamle vingård som jagthytte.

Senere ændrede American Wine Company navn til Stimson Lane og har bl.a. været ejet af US Tobacco og blev i 2009 overtaget af Altria, tidligere kendt som Philip Morris Companies Inc. Det er ligeledes en af verdens største tobak-koncerner og ejer udover mærker som Marlboro, Benson & Hedges også et stort firma som Kraft Foods.

Siden 2021 har Château St. Michelle Estates dog – og dermed Columbia Crest – dog været ejet af store den private kapitalfond Sycamore Partners og fonden købte det – efter sigende – for 1,2 milliard US dollars,

Château St. Michelle Estates ejer fortsat en lang række af de helt store vinhuse, faktisk ikke mindre end 19 vinhuse, og står for over halvdelen af den totale vinproduktion i Washington State.

Blandt deres ejede vinhuse er navne som Chateau Ste. Michelle, Columbia Crest, Two Wines, Snoqualmie Vineyards, Red Diamond, Solare, Stag’s Leap Wine Cellars,  Villa Mt. Eden m.fl.

Derudover er Château St. Michelle Estates også med som partner i yderligere 18 vinhuse, bl.a. det legendariske vinhus Antinori samt huse som Eroica, Torres … både i Spanien og Chile, Villa Maria i New Zealand, Prunotto i Barolo og mange flere. Ganske, ganske imponerende.

Columbia Crest blev hurtigt en af perlerne i koncernens mange vinhuse. Allerede efter få år begyndte vinhuset at høste store anerkendelser.

I 1990 satte Robert Parker Columbia Crest på hans top 24 liste over de bedste producenter i USA. Columbia Crest har endda som første vinhus nogensinde fået 3 vine på Wine Spectators top 100 liste.

Fra starten i 1982  var det Doug Gore, som var ansvarlig vinmager, men den rolle har efterfølgende været tildelt Ray Einberger, som før har været på Mouton Rothschild og Opus One.

Siden 2021 har vinmageren på Columbia Crest imidlertid været Will Wiles, men det er ikke ham, som står bag 2019 Sportfisher Vineyard Cabernet Sauvignon Reserve, for det er den kvindelige vinmager Ashley Borou.

Columbia Crest ejer samlet omkring 1.000 hektar vinmarker og producerer årligt tæt på 10 millioner flasker vin, så det er en af Washington States store producenter sammen med Château St. Michelle Estates.

Vinen er opdelt i 3 serier, Reserve, H3 og Grand Estates og denne Sportfisher Vineyard Cabernet Sauvignon Reserve er jo selvfølgelig fra Reserve serien.

Den er lavet på 100% Cabernet Sauvignon fra den lille vinmark Sportfisher Vineyard, der ligger i Cold Creek distriktet i Columbia Valley. Vinstokkene vokser på klippeholdig undergrund og har småsten, silt og muld ved overfladen.

Den perfekte dræning i dybden og de store temperaturforskelle mellem dag og nat giver en længere, stabil modning af druerne, og sikrer god aroma, sprødhed og syreindhold i vinen. Vine fra marken er kendte for deres stor kompleksitet og charme.

Efter høsten er druerne afstilket og har så gæret uden knusning i ståltanke. Så er der sket malolaktisk gæring og så er vinen lagret 20 måneder på både  nye og brugte franske barriques.

Det er dyb fadlagret Cabernet Sauvignon … der er tørre kød, sorte tobaksblade, solbær, sorte blommer og sorte kirsebær, godt med tør engelsk og sød finsk lakrids, brændte karameller, chokolade, lidt stærk peber og lidt skarpe grønne krydderurter.

I munden er det sgu mundsmeltende … fyldig blød velour og flødekaramel, solbærmarmelade med vaniljesmag, sød lakrids og joggingbukser. Alt er blødt, cremet og sødmefuld, det er blommer, solbær og kandiserede kirsebær … de får følgeskab af chokolade, vaniljesukker, kakao og totalt feel-good. 94 point.

Forhandles bl.a. af Uhrskov Vine, hvor en flaske koster 399 kr., mens prisen er 349 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7